10. mar. 2024 20:00

Fabulin literarni večer: Milena Marković – Otroci

Z ugledno srbsko nagrado za roman NIN ovenčani Otroci tako pri bralcih kot pri publiki priljubljene pesnice in dramatičarke Milene Marković predstavlja pogumen literarni hibrid, saj spaja poezijo in roman. Avtobiografska pripoved v verzih nas z ritmom in drugimi pesniškimi sredstvi vodi na vzneseno popotovanje po preteklosti, zaznamovani z iskanjem same sebe sredi številne, a odtujene družine in zgodovinskega kaosa. Izrazito neposredno, robustno, včasih boleče iskreno izpovedno pisanje, potopljeno v umazan vsakdan, sočasno dobiva tudi mitsko avro, ki jo daje senzibilna liričnost. Skozi tako speljano pripoved pa se odpirajo ključna vprašanja o položaju klasične družine in statusu otrok v sodobnem svetu ter specifično na Balkanu, ujetem v neskončne zgodovinske vrtince. Jeza, krivice, cinizem, vulgarnost, obžalovanje se v značilnem slogu prepuščajo s prahom prežeti pesniški lepoti kristalnih spominov. Knjiga, v kateri bodo koščke sebe našli mnogi pripadniki zadnjih nekaj urbanih generacij.

Roman je prevedel Muanis Sinanović.

Milena Marković (1974) je srbska pesnica, režiserka, scenaristka in univerzitetna profesorica. Za knjigo Ptičje oko na tarabi je leta 2010 prejela ugledni pesniški nagradi Biljane Jovanović in Đure Jakšića. Njene drame so izvajane na številnih domačih in mednarodnih odrih, kjer uživajo velike uspehe. Med številnimi nagradami za drame je leta 2007 prejela tudi nagrado Miloša Crnjanskega za knjigo 3 drame. Napisala je scenarije za filme Olega Novkovića: Jutri zjutraj (2007), Beli beli svet (2009) in Zapuščina (2015). Je izredna profesorica na Fakulteti za dramske umetnosti v Beogradu, kjer dela na katedri za dramaturgijo.


Pogovor z avtorico bo potekal v srbskem jeziku, zagotovljeno bo simultano tolmačenje v slovenski jezik.
 

Fabulin literarni večer: Milena Marković – Otroci

10. mar. 2024 20:00
10. mar. 2024 20:00
Več terminov

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI