14. mar. 2024 20:00

Fabulin literarni večer: Marija Stepanova – Z one strani

Zbirka izbranih esejev Z one strani Marije Stepanove, ene najpomembnejših literarnih likov posovjetske Rusije, je sestavljena iz skrbno izbranih besedil, ki zajemajo dve desetletji avtoričinega ustvarjanja. Stepanova, pesnica, prozaistka in pionirka neodvisnega novinarstva, v svojem delu združuje formalno inovativnost in akutno zaznavanje jezikovnih odtenkov, s čimer daje globok vpogled v ključne politične dogodke in družbene dileme svojega časa. V zbirki Stepanova raziskuje zgodovinske pretrese in preučuje čas konfliktov ter vpliv, ki ga imajo na jezik, s posebnim poudarkom na ukrajinski krizi in političnih nemirih. Izbor esejev, ki je nastal v tesnem sodelovanju z avtorico, razkriva prepletanje osebnega in kolektivnega spomina, v središču njenih raziskovanj pa so teme izgube, identitete in potvarjanje resnice med vojno. Stepanova se v svojih delih ukvarja tudi z odzivom na dela literarnih velikanov, kot so W. G. Sebald, Marina Cvetajeva in Susan Sontag, s čimer prinaša svež, edinstven pogled na dokumentiranje družbenih sprememb in ruševin. Avtorica s pisavo, značilno za transformativni pristop, že znane koncepte predstavlja v izvirni, nenavadni luči, pri čemer nas izziva, da jih dojemamo na novo in globlje razumemo. Knjiga izbranih esejev Marije Stepanove poleg literarne vrednosti prinaša dragocen prispevek k razumevanju sodobnih političnih in družbenih tokov ruske in globalne zgodovine. Je odraz avtoričine izjemne sposobnosti, da s preseganjem mej tradicionalnega pisanja ujame duh nekega časa.

Zbirka esejev Z one strani je kolektivni prevod, izbor esejev je avtorica napravila ekskluzivno za Festival Fabula.

Marija Stepanova je ruska pesnica, romanopiska in novinarka judovskega rodu, rojena leta 1972 v Moskvi. Je avtorica dvanajstih pesniških zbirk in dveh knjig esejev. Njena literarna dela so osvojila precej ruskih in mednarodnih nagrad, med njimi leta 1993 nagrado literarne revije Znamja, 2005 Pasternakovo nagrado in nagrado Andreja Belega, 2006 nagrado Hubert Burda, 2023 tudi Leipziško knjižno nagrado za evropsko razumevanje. Njene pesmi so prevedene v številne jezike. Stepanova je tudi glavna urednica neodvisnega spletnega časopisa, osrednjega dnevnega ruskega medija na področju kulture in umetnosti COLTA.RU. Živi v pregnanstvu v Nemčiji.


Pogovor z avtorico bo potekal v angleškem jeziku, zagotovljeno bo simultano tolmačenje v slovenski jezik.

Fabulin literarni večer: Marija Stepanova – Z one strani

14. mar. 2024 20:00
14. mar. 2024 20:00
Več terminov

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI