7. mar. 2024 20:00

Fabulin literarni večer: Lucie Faulerová – Objela me bo smrt

In v teh trenutkih se pretvarjam, da verjamem temu, da temu verjamem, pretvarjam se, da imam zgolj zaprte oči ali pa da samo čakam nanjo, pa čeprav zelo zelo zelo globoko, v najbolj odročnem kotičku, pod loputo na tleh v kleti svoje glave, nekje tako zelo globoko vem, da imam oči na stežaj odprte in da sploh nikogar ne čakam.

Dvajsetletnica se mora spopasti z družinsko tragedijo, ki jo skoraj uniči. Kako lahko preživi po tem, ko njena sestra stori samomor? Poetično literarno delo Lucie Faulerove bralcem predstavi travmatično temo, ovito v nežen humor. Vlak pelje naprej. Notri, sama v kupeju, sedi mlada ženska z ranjenim telesom in dušo. Skozi okno spremlja pokrajino, razmišlja o svoji družini in obuja spomine na vesele trenutke, preživete s sestro, ki je naredila samomor. Zakaj? Nihče ne ve. Marie, protagonistka romana, za sestrino smrt krivi sebe. Kolesa se vrtijo, vlak ropota in vzdihuje, pokrajina izginja. Popotnica Marie razmišlja o vseh mogočih načinih samomora pa tudi o tem, kako se spopasti z življenjem in njegovimi tragedijami, kako živeti kljub vsaki zadani rani. Odgovore na vprašanja, ki jo tarejo, in rešitev za mučne misli, ki jo navdajajo, išče v novodobni duhovnosti in starih čeških običajih. Bralec postopoma izve, da je Marie po smrti svoje sestre večkrat poskušala storiti samomor, a vedno z dovoljšno mero obotavljanja, da je preživela. Kljub grenki temi je literarno delo mlade avtorice polno subtilnega humorja in ironije, medtem ko težko tematiko v prijetno branje spremenita značilen ritem avtoričinega jezika in izredna čistost njenega sloga.

Roman je prevedla Anja Simič.

Lucie Faulerová (1989) je češka pisateljica, urednica in scenaristka. Diplomirala je iz bohemistike na Univerzi Palackega v Olomucu. Njen romaneskni prvenec Lapači prachu (Nabiralci prahu) je ob izidu pritegnil pozornost bralcev in kritikov, leta 2017 je bil nominiran za nagrado magnesia litera za prozo in za nagrado Jiříja Ortena za mlade avtorje do tridesetega leta. Pozneje je s češko konceptualno umetnico Kateřino Šedo sodelovala pri ustvarjenju knjige BRNOX – A guide to Brno’s Bronx o socialno prikrajšanem predelu Brna, ki je leta 2016 prejela nagrado magnesia litera za novinarstvo. Leta 2020 je Lucie Faulerová izdala svoj drugi roman Smrtholka (Objela me bo smrt), ki je bil 2021 nominiran za nagrado magnesia litera za prozo in za katerega je prejela nagrado Evropske unije za književnost.


Pogovor z avtorico bo potekal v angleškem jeziku, zagotovljeno bo simultano tolmačenje v slovenski jezik.
 

Fabulin literarni večer: Lucie Faulerová – Objela me bo smrt

7. mar. 2024 20:00
7. mar. 2024 20:00
Več terminov

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI