Pretekli dogodek
10. jul. 2023 19:00

Design+Science: Eray Sertaç Ersayin in Stuart Walker o parainteligenci + glasbeno-vizualni recital Tomaž Grom (solo)

Uvodni dogodek mednarodne poletne šole Design+Science s predavanjem Eraya Sertaça Ersayina in Stuarta Walkerja ter glasbeno-vizualnim recitalom Tomaža Groma 


Letos bodo udeleženci mednarodne večdisciplinarne Poletne šole raziskovali temo parainteligence, o čemer bosta na odprtju razpravljala Eray Sertaç Ersayin in Stuart Walker. Sertaç Ersayin se v Turčiji ukvarja s povezovanjem oblikovalcev z vlado in industrijo ob odgovorni proizvodnji in porabi v različnih sektorjih. Prepričan je, da ima oblikovanje zelo pomembno vlogo pri razvoju institucij, industrije, blagovnih znamk, mest in narodov ter da med proizvodnjo in porabo obstajajo pozitivni pristopi, s katerimi je mogoče uveljaviti cilje odgovorne proizvodnje in porabe. Stuart Walker je predsednik oddelka za trajnostno oblikovanje na Manchester School of Art, Univerzi Manchester Metropolitan, zaslužni profesor na Univerzi v Lancastru in Univerzi Calgary v Kanadi, kjer je vodil oddelek za industrijsko oblikovanje. Poleg tega je tudi gostujoči profesor trajnostnega oblikovanja na Univerzi Kingston v Londonu. Njegovo glavno raziskovalno področje je oblikovanje za trajnost, pri čemer raziskuje medsebojno povezana vprašanja družbene pravičnosti, etike in duhovnosti, estetike, lokalizacije in okolja.

Predavanju bo sledil glasbeno-vizualni recital, ki ga bo Tomaž Grom uprizoril na kontrabasu z elektroniko in dada tolkali ter ga pospremil z videom. Avtor glasbo dojema kot medij komunikacije, ne kot estetski užitek. Glasba je zanj iskanje, so nepojasnjena vprašanja, pretakanje zamisli, negotove razmere. Kompozicija je improvizacija, ki mu daje prostor, da odtava, dela napake, se izgublja in iznajdeva intrigantne rešitve. Težave rojevajo razmisleke in odpirajo nove poti.

Tomaž Grom je ustanovitelj in programski vodja zavoda Sploh (Sound / Performing / Listening / Observing / Hearing), ki se ukvarja s produkcijo glasbenih in uprizoritvenih umetnosti ter z izobraževanjem in založništvom. Gostoval je na festivalih po Evropi in Severni Ameriki, ustvaril avtorsko glasbo za številne gledališke, plesne in lutkovne predstave ter filme. Po njegovi zamisli je nastal celovečerni dokumentarni film Šum Balkana režiserja Borisa Petkoviča. Je tudi avtor video portretov umetnic, ki nastajajo za spletni portal Centralala.si, ter filmov Komaj čakam, da prideš (2022) in Ne misli, da bo kdaj mimo (2023).

Tretjo izdajo poletne šole Design+Science organizirajo Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani v sodelovanju s Kulturno izobraževalnim društvom PiNA, Fakulteta za oblikovanje Univerze v Splitu, Inštitut FH Joanneum Univerze za uporabne znanosti v Gradcu in Cankarjev dom.

Design+Science: Eray Sertaç Ersayin in Stuart Walker o parainteligenci + glasbeno-vizualni recital Tomaž Grom (solo)

10. jul. 2023 19:00
10. jul. 2023 19:00
Več terminov

10,00 EUR

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI