Pretekli dogodek
27. nov. 2023 18:00

Borut Pahor: Zmaga je začetek

Premierna predstavitev knjižnega prvenca nekdanjega predsednika RS Boruta Pahorja
Prireja: Založba Beletrina

Pogovor z avtorjem bo vodila Bernarda Žarn. 

Zmaga je začetek je prva knjiga Boruta Pahorja, edinega slovenskega politika, ki je zasedal vse tri predsedniške položaje. Pahor je del slovenske politike že več kot trideset let. Od leta 1990, ko je bil prvič izvoljen v Skupščino Republike Slovenije, je bil na volitvah za različne politične položaje izvoljen kar devetkrat zapored. Bil je slovenski in evropski poslanec, predsednik parlamenta in vlade ter predsednik države. V tem smislu je najuspešnejši slovenski politik samostojne in demokratične Republike Slovenije. 

Knjiga nosi podnaslov Priročnik za politične & druge začetnike, kar pomeni, da prinaša neprecenljive nasvete in izkušnje, ki jih je Pahor nabral v svoji bogati politični karieri, obenem pa ima izrazito avtobiografsko noto. Že v uvodnem besedilu v knjigo nam zaupa svojo izkušnjo hospitalizacije leta 2011, ko si je vzel čas za premislek in pretresanje uspehov in padcev, na koncu poglavja pa ugotavlja, da se je ob odhodu iz bolnišnice »počutil notranje prerojenega in zrelega kot še nikoli poprej«.

Knjiga je sestavljena iz posameznih poglavij, ki se ukvarjajo s širšimi tematikami (na primer ljubezen, pogum, osredotočenost, navdih, intuicija, populizem, voditeljstvo), v katerih avtor razgrinja svoje poglede na delovanje v politiki, v drugi polovici pa se poglavja začnejo osredotočati tudi na bolj praktične nasvete glede javne podobe, nastopanja, govorov ipd. V knjigi spregovori o svoji zmagovalni miselnosti, o odločanju za prijaznost, o učenju iz porazov, o neomajni veri v dialog, pomembnosti dobre ekipe in o svoji želji, da na vsak način pride do ljudi, kot je med drugim pokazal v izjemno uspešni predsedniški kampanji. Prav tako nam pove več o prisotnosti in etiki na družbenih omrežjih, vprašanju politične korektnosti in kriznem komuniciranju, pri vsem pa se še enkrat izkaže kot tvorni povezovalec narodne in državljanske skupnosti. 

 

Povezava do knjige.
 

Borut Pahor: Zmaga je začetek

27. nov. 2023 18:00
27. nov. 2023 18:00
Več terminov

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI