Pretekli dogodek
20. sep. 2021 20:00

Alja Tkačev: Igralka s svinčnikom, Izbrani dnevniki (1962-1991)

Ob izidu
Pogovorno-literarni večer

S sodobniki in prijatelji igralke –  Silvijem Božičem, Vinkom Möderndorferjem in Nino Skrbinšek – ter s piscem spremne besede Primožem Jesenkom se bo pogovarjala urednica Mladinske knjige Nela Malečkar. Odlomke iz knjige bo brala Sonja Polanc.

Alja Tkačev (1934–1991) se je v zgodovino slovenskega gledališča in filma vpisala kot markanten igralski original, kot interpretka z visoko govorno kulturo, kot pesnica, prevajalka in avtorica dramskih del. Bila je ena prvih izstopajočih igralk Mladinskega gledališča Ljubljana, krajši čas igralka 'na svobodi', nato članica Lutkovnega gledališča Ljubljana. Ob tem je bila gonilna sila več gledaliških skupin zunaj institucije, pa tudi avtorica dnevniške proze (nastajajoče med letoma 1962 in 1991), ki jo celovito odkrivamo šele danes. Njen igralski historiat odseva temeljne in intenzivne premike v razvoju slovenskega gledališča po letu 1945. Ti dnevniki spregovorijo z neobičajno močjo o svobodi in osamljenosti, med vrsticami, a nič manj jasno, pa tudi o odnosu družbe do umetnosti in umetnikov, zato so njeni zapisi še vedno aktualni. Izbrani dnevniki so izšli v sozaložbi Slovenskega gledališkega inštituta in Mladinske knjige, izbor in prepis pa je delo  Mihaela Glavana, Primoža Jesenka, Ksenije Kaučič in Staše Mihelčič.

Alja Tkačev: Igralka s svinčnikom, Izbrani dnevniki (1962-1991)

20. sep. 2021 20:00
20. sep. 2021 20:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI