Pretekli dogodek
14. okt. 2020 20:00

Simona Semenič: to jabolko, zlato - prestavljeno

Spoštovani!

Obveščamo vas, da je predstava to jabolko, zlato, napovedana za 14. oktobra 2020, zaradi bolezni v ansamblu odpovedana.

Prizadevamo si uskladiti nadomestni termin, spremljajte obvestila na spletni strani in na socialnih omrežjih. Že kupljene vstopnice bodo veljale za nov termin. 
Zahvaljujemo se vam za razumevanje.

Če se prireditev ne morete udeležiti lahko uredite dobroimetje na www.cd-cc.si v rubriki Moj račun. Dobroimetje boste lahko vnovčili najmanj do decembra 2021.

Dobroimetje ali vračilo na transakcijski račun lahko uredimo tudi mi.
Prosimo, da nam pošljete vstopnice in podatke za TRR vračilo na vstopnice@cd-cc.si do 14. novembra.




 



Iskreno, igrivo, ja - tudi žgečkljivo, predvsem pa osvobajajoče prizemljeno. Finalistka tekmovalnega programa 50. Tedna slovenske drame.

Kraljice so Mia Skrbinac, Barbara Cerar in Mirjam Korbar, njihova podpornica je Nika Rozman. Vse štiri igrajo kraljevsko. ... Barbara Cerar kot žena, ljubica, noseča ženska pa je - cesarica. Žareča, tudi gibalno osvobojena, popolna. Petra Vidali, Večer

ta mičkena slika, ki govori s stene
na njej tri dekleta, gola
gledajo vsaka v svoje zlato jabolko
mičkena stara slika uvelih barv
in vendar slika sije
slika sije

Simona Semenič s svojo prepoznavno pisavo vsekakor predstavlja vrh slovenske sodobne dramatike. Večkratna Grumova nagrajenka in nagrajenka Prešernovega sklada v tekstu to jabolko, zlato osvetljuje žensko seksualnost, ki se je loteva iskreno, igrivo, ja - tudi žgečkljivo, predvsem pa osvobajajoče prizemljeno.

Njeni (ženski) liki slalomirajo med željo in obvezo, zaupnostjo in odtujenostjo, intimnim hrepenjenjem in družbenimi pričakovanji, med prav in narobe … vse do vrhuncev, kjer “se cajt ustavi in potem cajt stoji”.
 

Gledališko potenten špalir prizorov in zgodb, ki se v edistvenem prepletu duhovitih dialogov, mojstrskih monologov in poetičnih didaskalij slika pred gledalcem, bo krstno uprizorjen v režiji Primoža Ekarta. To bo njegova tretja režija dram Semeničeve; medtem, ko skoraj rečem še ali prilika o vladarju in modrosti  je bila krstno uprizorjena v SNG Drama Ljubljana leta 2015, za zgodbo o nekem slastnem truplu ali gostija ali kako so se roman abramovič, lik janša, štirindvajsetletna julia kristeva, simona semenič in inicialki z.i. znašli v oblačku tobačnega dima pa je leta 2012 bil nagrajen s Šeligovo nagrado in Nagrado občinstva na 42. Tednu slovenske drame, ter nagrado Društva gledaliških kritikov in teatrologov za najboljšo predstavo sezone 2011/2012. 

Besedilo to jabolko, zlato je bilo leta 2017 eno od petih dramskih besedil, ki so bila nominirana za Grumovo nagrado na 47. Tednu slovenske drame. Komisija je v obrazložitvi med drugim zapisala:
 

Ta dramski tekst vzpostavlja svoja pravila. Pravila ženskega avtorja, spolnosti, kot jo poznajo ženske, odnosov, kot jih vidijo ženske, in realnosti, v kateri danes živijo svoje fantazije in v kateri tudi sicer živijo sodobne ženske. Na prvi pogled bi se lahko zdelo, da moški delujejo predvsem kot objekt, a jim ženske protagonistke puščajo dovolj prostora, da v odnosih razberemo dileme obeh spolov v razmerju do partnerskega odnosa, ljubezni, varanja, celo do spovedovanja. Gre za dinamičen diskurz, ki v dialoški in didaskalijski obliki prepletajočih se prizorov in vzporednih zgodb omogoča fleksibilne in odprte režijske rešitve, oblikovanje dramskih vlog, ki so lahko drzne ali pritajene, simbolne ali eksplicitne, surove, in spet romantične. Jabolko, kot simbol prepovedanega sadeža, spoznanja, svobode in božanskega, združuje ženske, žensko in moškega, žensko in svet v čisto erotično igro ter jo tako decentno povzdigne in spretno obvaruje pred tem, da bi se pogreznila v pornografijo. Da, v gledališču in v odprtem diskurzu z gledalcem!

Simona Semenič: to jabolko, zlato - prestavljeno

14. okt. 2020 20:00
14. okt. 2020 20:00
Več terminov

15 EUR

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Režiser: Primož Ekart
Dramaturginja: Simona Hamer
Lektorica: Maja Cerar
Kostumografinja: Jelena Proković
Avtorja glasbe: Primož Hladnik in Boris Benko (duo Silence)
Vokalistka:  Nina Šardi JunesHelen
Koreografinja: Rosana Hribar
Oblikovalec svetlobe: Andrej Hajdinjak
Asistentka dramaturginje (študijsko): Helena Šukljan
Asistentka kostumografinje: Katarina Šavs
Lučni mojster: Luka Malovrh
Tonski mojster: Drago Potočnik

Produkcija: Imaginarni 
Koprodukcija: Cankarjev dom, SNG Drama Ljubljana, MGL

Predstava je nastala s pomočjo Mestne občine Ljubljana in Zavoda Slovenske železnice.
Sponzorstvo: Tam Tam in Mud
 

 

Igrajo:
Barbara Cerar
Mirjam Korbar
Nika Rozman
Mia Skrbinac
Primož Vrhovec

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI