Pretekli dogodek
19. dec. 2019 20:00

Narodno gledališče iz Beograda: Balkanski špijon

Komedija za vse čase. In še črna za povrh.

Najnovejša različica Balkanskega špijona enega največjih mojstrov komedije s prostora nekdanje Jugoslavije, Dušana Kovaćeviča, nadaljuje svojo izredno uspešno gledališko pot. Že davnega leta 1983 je bila velikanska uspešnica v režiji Dušana Jovanovića in Danila Bate Stojkovića v naslovni vlogi Ilije Čorovića. Komaj leto dni pozneje je besedilo dočakalo filmsko upodobitev, v katerem je prav tako briljiral Stojković.


Povsem ob koncu prejšnjega tisočletja se je z Balkanskim špijonom spopadel Branko Đurić Đuro, ki je z ekipo, v kateri sta briljirala Mustafa Nadarević in Boris Cavazza, ustvaril uspešnico, ki je bila v Špas teatru odigrana več kot sto petdesetkrat. 

 

Satirična farsa


Univerzalna zgodba o človeku, ki se mu zaradi okoliščin, v katerih živi, svet ne samo postavi na glavo, temveč ga pripelje tudi do bridkega konca, je, priznajmo, neuničljiva. Dušan Kovačević je z Balkanskim špijonom ustvaril satirično farso, ki – potrjeno – deluje v vseh političnih in gospodarskih sistemih. In je zato večno aktualna. In zato vedno znova primerna za uprizoritev.
Torej: zgodba Balkanskega špijona se odvrti v družini Ilije Čvorovića, nekdanjega oficirja in informbirojevca, ki je svoj del »službovanja« oddelal tudi na Golem otoku. Njegova poklicna (in vedno bolj bolezenska) obsedenost z iskanjem državnega sovražnika se dokončno razbesni s prihodom podnajemnika iz Pariza, za katerega je Čvorović prepričan, da je agent, ki vohuni za državnimi skrivnostmi. Danes, nekaj več kot tri desetletja po nastanku komada, je današnji Ilija Cvorović še vedno v strahu pred velikim, drugačnim, preračunanim in nasilnim svetom, v izredni interpretaciji Ljubomirja Bandovića pa njegovega najemnika Jakovljevića vidi kot razširjeno roko zlih sil, ki so uničile Jugoslavijo.
 

Problematika razmerja med posameznikom in oblastjo, zavito v satirično oblačilo, ustreza tudi današnjim absurdnim časom in je tako absurdna, da nam ne preostane drugega, kot da se ji – smejimo. 

Najnovejša uprizoritev je produkcija Narodnega gledališča iz Beograda ter že vse od svoje premiere ob koncu leta 2018 svoji trdoživost in genialnost dokazuje ne samo v srbski prestolnici, pač pa tudi na vseh gostovanjih po prostorih nekdanje Jugoslavije. Ne glede na to, kje gostuje, v Sarajevu, na Dubrovniških poletnih igrah, Reki ali Zagrebu, je Balkanski špijon vedno odlično sprejet in razprodan. To potrjuje na eni strani neizčrpen genij Kovačevićevega pisanja, na drugi njegova umetniška univerzalnost, hkrati pa tudi odlična aktualna uprizoritev, ki jo podpisuje režiserka Tanja Mandić Rigonat. V njej pa nastopa izredno posrečena igralska kombinacija, v kateri kraljujeta Ljubomir Bandović v naslovni vlogi in Nela Mihajlović kot njegova žena. Svežino in dinamiko pa v polnokrvno predstavo vnašajo še glasbeniki v živo in karizmatična kabaretna pevka. 

Ljubomir Bandović kot glavni antijunak Ilija Čvorović in Nela Mihajlović kot njegova žena suvereno nosita predstavo, v kateri so tudi odlični Milutin Milošević kot podnajemnik, Katarina Marković kot hčerka, Dušanka Glid Stojanović kot sestra Đurđa ter Vanja Milačić v vlogi napovedovalke in pevke. Radio televizija Srbije

Narodno gledališče iz Beograda: Balkanski špijon

18. dec. 2019 20:00
19. dec. 2019 20:00
18. dec. 2019 20:00
19. dec. 2019 20:00
Več terminov

18, 22 EUR

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Režiserka: Tatjana Mandić Rigonat
Dramaturginja: Tatjana Mandić Rigonat
Glasba: Irena Popović Dragović
Avtor glasbe: Branko Hojnik
Kostumografinja: Ivana Vasić
Prevod: Nives Košir Prajo
Lektorica: dr. Ljiljana Mrkić Popović
Odrski gib: Anđelija Todorović
Filmska montažerka: Jelena Tvrdišić
Snemalec: Dejan Stojanović
Izvršni producent: Vuk Miletić
Producent: Nemanja Konstantinović

Trajanje. 140 minut

Igrajo:
Ilija Čvorović: Ljubomir Bandović
Danica Čvorović: Nila Mihailović
Đura, Ilijinaa sestra dvojčica: Dušanka Stojanović Gild
Sanja Čvorović: Katarina Marković
Podstanovalec: Milutin Milošević
Špikerka: Vanja Milačić

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI