9. maj 20:00

Grafenauer flamenco project feat. José Montaña

Cikel Noches de Tablao predstavlja Grafenauerjev flamenko projekt v sodelovanju s Joséjem Montaño

Cikel sodobnega flamenka Noches de Tablao v letu 2024 začenja dogodek, ki pomeni pomembno posebnost v krajini slovenske glasbene ustvarjalnosti v flamenku. Domače glasbeno prizorišče je dobilo novo pridobitev s prihodom albuma Ventana Abierta, dela, ki združuje izjemne slovenske in španske ustvarjalce, v minulih letih sodelujoče tudi v programu cikla, ter vanj prinaša svež veter inovacije. V ospredju albuma so v domačih in mednarodnih krogih uveljavljeni virtuozi, ki pod idejnim vodstvom Izidorja Erazma Grafenauerja poslušalce vabijo, da vstopijo v svet avtorske glasbe flamenka z vplivi različnih glasb sveta, klasike in jazza.

Program sestavljajo Grafenauerjeva avtorska dela, ki temeljijo na flamenko palosih, vsaka skladba pa odraža refleksijo avtorjevega doživljanja sveta okoli sebe, večletno predanost snovanju albuma in poglobljeno umetniško raziskavo. Z mešanico tradicionalnih elementov in sodobnih glasbenih pristopov album Ventana Abierta predstavlja svež in izrazito izrazen, a spoštljiv pogled na to mojstrsko glasbeno zvrst, s tem pa prinaša tudi nove možnosti in perspektive za razvoj flamenka v Sloveniji in širše. S svojo inovativnostjo na stežaj odpira okno za nove glasbene generacije ter spodbuja različnost in izmenjavo idej.

Pri snemanju nosilca zvoka so poleg vodje projekta Grafenauerja sodelovali Ana Mezgec, Bernardo Brizani, Jošt Lampret, vrhunska španska umetnika Jose Manuel Ruiz Motos »Bandolero« in Enrique Rodriguez »Enriquito« ter producent Paco Ortega. Na zgoščenki z vokalnimi vložki gostujeta tudi Noemi Humanes García in Imer Traja Brizani. Album je bil oktobra 2023 posnet v studiu Musigrama v Madridu in letos izdan pri slovenski založbi Celinka.

Na koncertu ob predstavitvi izdaje albuma bo sodeloval poseben gost José Montaña. V Madridu rojeni tolkalec velja za enega vodilnih tolkalcev flamenka in afro-kubanske glasbe. Zaslovel je ob sodelovanju s svetovno znanimi plesalci flamenka, kot so Nino de los Reyes, Juan de Juan in Antonio Canales, nanj pa so vplivali nekateri izmed najbolj priznanih tolkalcev flamenka, med njimi Israel Suárez »El Piraña«, Lucky Losada, Ramon Porrina in Sabu Porrina. Iz latino glasbe med njegove mentorje in sodelavce sodijo imena, kot so Miguel Angá Díaz, Pepe Espinosa, Pedrito Martínez, Changuito, Tata Güines, Giovanni Hidalgo in drugi. Največji navdih za njegovo glasbo je večinštrumentalist in basist Alain Pérez, ki je tudi njegov mentor. José Montaña je igral z nekaterimi najbolj priznanimi umetniki na svetu, kot so Alain Pérez, Richard Bona, Alfredo Rodríguez, Jorge Pardo, Chano Dominguez, Antonio Rey, Antonio Serrano, Javier Limon, Jerry Gonzalez, Montse Cortés, Caramelo de Cuba, Israel Fernández, Marina (Ojos de Brujo). Je umetnik znamk La Rosa Percussion, Istanbul Mehmet Cymbals & Majidrums, ter nenehno prireja delavnice in nastopa po vsem svetu.

Poleg njega bo nastopila ena vodilnih plesalk flamenka v Sloveniji, koreografinja in glasbena ustvarjalka Urška Centa. Njen prvi nastop po vrnitvi z uspešne turneje v Mehiki z zasedbo Sentido Project obeta tolkalsko doživetje in avtentičnost plesnega telesa, ki živi skozi vsako svojo gesto in gib. Urška Centa prinaša s seboj edinstveno umetniško vizijo, ki briše meje med elementi flamenka in sodobnega plesa ter koreografsko izziva pravila. Njeno dolgoletno sodelovanje z Grafenauerjem se mojstri v prefinjen in virtuozen dialog plesalke in glasbenika ter doživeto odrsko popotovanje po estetiki različnih svetov.

 

Cikel podpira Mestna občina Ljubljana.

Grafenauer flamenco project feat. José Montaña

9. maj 20:00
Več terminov

20 EUR

17 EUR* * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Izidor Erazem Grafenauer, kitara
Jošt Lampret, električni bas
Ana Mezgec, violina
Bernardo Brizani, violončelo
Luka Ipavec, trobenta
Urška Centa, ples in palmas
José Montaña, tolkala
 

Produkcija Platforma NEST

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI