Pretekli dogodek
26. nov. 2023 19:30

Frančišek

Avtorja priredbe Jernej Lorenci in Matic Starina po romanu Božji ubožec Nikosa Kazantzakisa v prevodu Jaroslava Novaka

Frančišek Asiški je velika religiozna, mitološka, zgodovinska, umetniška osebnost. Obdaja ga nepresežen svetniški sij. Postal je simbol. V stoletjih je prerasel geografsko okolje, šel je celo onkraj krščanstva, osvojil je velik del sveta. Postal je velikan, neštetokrat upodobljeni, literarizirani, mitizirani nadčlovek, tako rekoč angel, skoraj bog.


Pa vendar se za Velikim Frančiškom iz Assisija skriva nekoč zdavnaj živeči zgolj-človek z imenom Frančišek, ki je na svet in samega sebe pogledal na novo in na novo začel tudi živeti. Videl je onkraj materialnega, onkraj ambicije, pohlepa in poželenja. In tako živel. Prav ta človeški element je ključen za našo uprizoritev. Vsi tisti dejavniki človeškega, ki so še kako poznani vsem nam (le da je bil Frančišek pripravljen morda iti dlje in globlje). Demitizirani, počlovečeni Frančišek torej. Frančišek, ki, kot pravi G. K. Chesterton, »ni ljubil človečnosti (nasploh), ampak človeka (vsakega posebej); tako tudi ni ljubil krščanstva, ampak Kristusa«. Razglašal je novo norost. In njegova nova norost je – ljubezen.


 

Predstava je bila uvrščena v tekmovalni program letošnjega Borštnikovega srečanja in dobila nagrado za scenografijo (Branko Hojnik), za igro pa sta jo prejela oba nastopajoča, Janez Škof in Tamara Avguštin. 

Frančišek

26. nov. 2023 19:30
26. nov. 2023 19:30
Več terminov

18,00 EUR

16,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Režiser: Jernej Lorenci
Igrata: Tamara Avguštin in Janez Škof

Dramaturg: Matic Starina
Kostumografinja: Belinda Radulović
Scenograf: Branko Hojnik
Avtor glasbe: Branko Rožman
Koreografinja: Kaja Lorenci

Produkcija: Mestno gledališče Ptuj

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI