Pretekli dogodek
30. dec. 2023 20:00

Dario Fo: Vse zastonj! Vse zastonj!

Zgodba te duhovite, a hkrati ostre Fojeve družbenokritične farse se začne tik po uporu v trgovinskem centru, ko se ženske, ogorčene nad ponovnim dvigom cen, odločijo, da temu naredijo konec. V uporniškem zanosu ženske v hipu stopijo skupaj, saj imajo dovolj neprestanega izkoriščanja in višanja cen osnovnih živil, zato sprva zahtevajo polovično ceno, nato pa jih jeza in upor pripeljeta tudi do tega, da si živila preprosto stlačijo pod obleke in z njimi odkorakajo domov. 

Ob neustavljivem valu podražitev, ki smo jim znova priče, pa pridobiva komedija Vse zastonj! Vse zastonj! še večjo aktualnost, ki jo je izpostavila tudi režiserka Ajda Valcl. Aktualnost Fojeve teme – vedno večja inflacija, prekarno delo, brezposelnost, dvig cen, revščina, razlika med bogatimi in revnimi – je tudi pri nas v velikem zamahu. Najbolj vznemirljiv vidik komedije pa vidim v Fojevi briljantni »črno-belosti«: v njegovi izjavi, da vedno in brez izjeme krade peščica bogatih, in v prav tako preprostem spoznanju okradenih, da se jim preprosto ni treba več iti te igre. S to brezkompromisno jasno držo, s katero avtor namenoma zanemari vsako kompleksnost vprašanja, konkretno zamaje naš sprejeti družbeni konsenz razredne neenakosti in njegove inertnosti.

Predstava je na 31. Dnevih komedije dobila nagrado za žlahtno komedijo po izboru strokovne žirije, Vesna Pernarčič je bila po izboru strokovne žirije izbrana za žlahtno komedijantko, Ajda Valcl pa žlahtno režiserko.

Trajanje: 100 minut, brez odmora

Dario Fo: Vse zastonj! Vse zastonj!

30. dec. 2023 20:00
30. dec. 2023 20:00
Več terminov

24,00 EUR

20,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Režija: Ajda Valcl
Dramaturgija: Marko Bratuš
Scenografija: Urša Vidic
Kostumografija: Urška Recer
 

Igrajo: Vesna Pernarčič, Aljoša Ternovšek, Vesna Slapar, Miha Rodman, Blaž Setnikar; statista: Dominik Vodopivec in Jure Pogačar

Produkcija: Prešernovo gledališče Kranj

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI