Pretekli dogodek
5. mar. 2023 20:00

Zvokotok v CD: Félix-Antoine Morin in Asemic Sound Mappings

V jedru koncepta letošnjega cikla Zvokotok je razmišljanje o zvokovnem potencialu kulturnih, civilizacijskih produktov, kot sta tekst in podoba. Če je notni zapis tradicionalno predvideval, da se bosta skladatelj in izvajalec čim bolj natančno razumela, z novimi pristopi k artikulaciji glasbene zamisli to ni več le malo verjetno, temveč predvsem ni nujno. Ker tekstovna in vizualna kompozicija širita polje interpretacije – in sicer tako zelo, da interpretu dopuščata skladateljsko vlogo (celo spodbujata jo) –, lahko rečemo, da z vsako izvedbo nastane nova skladba. Zato bo, kjer bo to mogoče, na posameznem koncertu posamezna kompozicija izvedena večkrat, a vsakič z drugo izvajalsko zasedbo. Opazovali bomo torej ne le izvedbo, ampak nastanek (vsakič druge) skladbe, nastajanje neavtoritarnega sistema komunikacije.

Na prvem koncertu Zvokotoka predstavljamo delo Félixa-Antoina Morina, kanadskega skladatelja in vizualnega umetnika. Morin je vizualne umetnosti študiral na Univerzi v Québecu v Montréalu, študij elektroakustične kompozicije pa je pridobil na Konservatoriju za glasbo v Montréalu. V zadnjih letih se posveča zlasti grafičnim kompozicijam in raziskovanju arhitekturnih elementov glasbe. 

Izvajalke in izvajalci bodo poustvarili kompozicijo iz Morinovega cikla Asemic Sound Mappings. Zasedbe:
1.    Kaja Draksler in Primož Sukič
2.    Marina Džukljev in Zlatko Kaučič
3.    Nina Prešiček in Tea Vidmar

Letošnji Zvokotok snuje Nina Dragičević.

Zvokotok je koncertni cikel, ki se posveča sodobni komponirani glasbi, raziskovanju kompozicijskih postopkov, pogosto v povezavi z glasbeno tehnologijo. Spodbuja in združuje samosvoje zvočne jezike, izvedbeno inovativnost ter povezuje prostore ustaljenega institucionalnega umetniškega delovanja s prostori dinamičnega delovanja neinstitucionalnih umetniških sfer. 

Zvokotok v CD: Félix-Antoine Morin in Asemic Sound Mappings

5. mar. 2023 20:00
5. mar. 2023 20:00
Več terminov

10,00 EUR

8,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

Produkcija: Zavod Sploh
Koprodukcija: Cankarjev dom
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI