Pretekli dogodek
22. nov. 2023 19:30

Tevž Kupljenik, oboa & Ana Rupar, violina

V sodelovanju z Glasbeno mladino ljubljansko

Tevž Kupljenik, oboa
Tadej Horvat, klavir
*
Ana Rupar, violina 
Beata Ilona Barcza, klavir


Program
Katarina Pustinek Rakar (1979), e.mon@si
Eugene Bozza (1905–1991), Fantaisie pastorale za oboo in klavir, op. 37
Georg Philipp Telemann (1681–1767), prir. Hugo Ruf: Sonata za oboo in basso continuo v e-molu, TWV 41:e6
*
Matija Bravničar (1897–1977), Suonata in modo antico (Suonata v starem slogu)
Ernest Chausson (1855–1899), Poeme (Pesem), op. 25


Tevž Kupljenik je 17-letni slovenski oboist. Oboo je začel igrati na Glasbeni šoli Marjana Kozine Novo mesto v razredu profesorja Ernesta Jazbeca in pozneje profesorice Anje Jazbec. Trenutno obiskuje četrti letnik Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana v razredu profesorice Irmgard Anderl Krajter. Z igranjem je postal prvonagrajenec številnih tekmovanj v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem in v Srbiji. Sodeluje tudi v številnih komornih sestavih in orkestrih, s katerimi je imel priložnost nastopiti že skoraj po vsej Evropi. Uveljavlja se tako kot solist kot orkestrski glasbenik. Je prvi oboist Kraljevega Concertgebouw Young 2022 orkestra v Amsterdamu in oboist v Mahler Student Festival Orchestra v Belgiji. Kot solist je prvič nastopil že pri dvanajstih letih s Simfoničnim orkestrom Novo mesto in nedavno z Orkestrom Slovenske filharmonije. Je prejemnik nagrade talent leta 2016, ki jo podeljuje Krka d.d. Med šolanjem na Glasbeni šoli Marjana Kozine Novo mesto je bil dvakrat razglašen za učenca šole. Februarja 2023 mu je Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana podelil tudi Škerjančevo nagrado za leto 2022. 

Pianist Tadej Horvat je diplomiral na ljubljanski Akademiji za glasbo (prof. Dubravka Tomšič Srebotnjak) in junija 2007 zaključil specialistični študij v Bernu (prof. Aleksander Madžar). Za študijske uspehe je prejel Škerjančevo in dve Prešernovi nagradi. Je prejemnik zlatih plaket, nagrad ter posebnih priznanj na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Kot solist je nastopil s slovenskimi in tujimi orkestri. Na 32. mednarodni konferenci EPTA je izvedel solistični recital v okviru projekta Mednarodni pianissimo. Februarja 2013 je v okviru abonmajskega koncerta Noč klavirjev s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija izvedel Lisztov klavirski koncert. Julija 2014 je na povabilo slovenske ambasade s flavtistom Matejem Grahkom koncertiral v znamenitem Kennedyjevem centru v Washingtonu. Bil je dirigent Revijskega orkestra Divertimento, za katerega je ustvaril nekaj avtorskih del in priredb. Kot korepetitor na tekmovanjih prejema številne posebne nagrade za zgledno umetniško sodelovanje. Od leta 2015 vodi klavirski seminar v okviru poletne šole Arsensei. Zaposlen je kot korepetitor in profesor klavirja na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani ter sodeluje z Akademijo za glasbo Ljubljana kot strokovni sodelavec. 

***

Ana Rupar (2002) je violino začela igrati pri šestih letih na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani pri Nini Zalokar, njena profesorja sta nato bila še Andreja Zupanc in Uroš Bičanin, na srednji stopnji pa Armin Sešek in nato Gorjan Košuta, pri katerem nadaljuje dodiplomski študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Ana se lahko pohvali z zlatimi priznanji, nagradami in prvimi mesti z državnih tekmovanj Temsig iz violine, komorne igre in solfeggia ter z mednarodnih tekmovanj iz violine in solfeggia. Letos je na 6. mednarodnem tekmovanju iz solfeggia prejela srebrno priznanje in tretjo najvišjo uvrstitev med vsemi tekmovalci. Redno se predstavlja z nastopi, recitali in koncerti. Med vidnejšimi so nastop v okviru 61. Festivala Ljubljana s pianistko Jeanne Mikitka v Viteški dvorani Križanke, bila je koncertna mojstrica združenega orkestra slovenskih glasbenih šol na slavnostnem koncertu ob 200-letnici glasbenega šolstva na Slovenskem v Cankarjevem domu, novembra 2022 pa je v okviru cikla Tutti nastopila kot solistka s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor. V dveh koncertnih večerih v Slovenski filharmoniji in Unionski dvorani Maribor je izvedla Koncert za violino št. 3, op. 61, Camilla Saint-Saënsa, posnetek katerega je bil letos dvakrat predvajan na radiu Ars. Je redna udeleženka seminarjev pri priznanih profesorjih, kot so Latica Honda-Rosenberg, Sandor Javorkai, Wonji Kim Ozim in Dan Zhu.

Beata Ilona Barcza je pianistka in komorna glasbenica iz Madžarske. Magisterij je zaključila na Univerzi v Pécsu na Akademiji za glasbo in vizualno umetnost (2013). Med šolanjem se je udeležila veliko tekmovanj, na katerih je osvojila številne prve nagrade. Kot pianistka je redno nastopala na recitalih v Narodnem gledališču Pécs skupaj s sopranistko Marianno Váradi. Na Madžarskem se je tri leta dodatno izobraževala v igranju čembala. Na povabilo Malcolma Bilsona se je v Ithaci (ZDA) udeležila njegovega mojstrskega tečaja fortepiana, v Ljubljani pa mojstrskega tečaja za »pedalflügel« Daliborja Miklavčiča. Leta 2015 se je preselila v prestolnico, po prejetju štipendije za študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Jasminke Stančul. Kot pianistka je sodelovala na mojstrskih tečajih Vasilija Meljnikova (violina), Žige Branka (violina), Roka Zgonca (violina), Lane Trotovšek (violina), Jake Stadlerja (violončelo), Edite Garčević Koželj (petje), Pie Brodnik (petje), Marianne Váradi (petje) in Andreja Zupana (klarinet). Barcza rada sodeluje tudi s pevci – v Cankarjevem domu je bila članica komornega orkestra za predstave Snežne kraljice (Mathew King). V Slovenski filharmoniji je večkrat nastopala v različnih sodobnih glasbenih projektih. V komornih zasedbah je koncertirala po Sloveniji, Avstriji, Švici, Hrvaški in Srbiji. Trenutno dela kot korepetitorka violine na Akademiji za glasbo v Ljubljani.


 

Tevž Kupljenik, oboa & Ana Rupar, violina

22. nov. 2023 19:30
22. nov. 2023 19:30
Več terminov

6,00 EUR

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI