3. dec. 20:00

Ljoba Jenče: O, lepa moja Vida

Koncert Ljobe Jenče, napovedan 19. 2., je bil zaradi bolezni v ansamblu prestavljen na 3. 12. 2019. Že kupljene vstopnice veljajo za nadomestni termin.

Ljoba Jenče, glas, gong; Jure Goručan, klavir; posebni gost: Boris Kovač, saksofon, flavta

Ljoba Jenče je ena najvidnejših negovalk slovenske ljudske glasbene zapuščine. Za svoj novi album, ki ga bo predstavila na koncertu, je tokrat k sodelovanju povabila sijajnega mladega pianista Jureta Goručana. Motivi pesmi, ki so živeli iz roda v rod tudi več stoletij, so ustvarjalca navdahnili v nov preplet glasbenih pokrajin, med katerimi imajo osrednje mesto globoka občutja usode žensk. Lepa Vida, kot je živela v ljudski pesmi, ni odšla prostovoljno, temveč jo je mornar z zvijačo ugrabil in odpeljal čez rdeče in zeleno morje. Izvirna glasba nastaja iz zakladnice umetne in ljudske glasbe kot živa improvizacija. Gost večera, cenjeni srbski skladatelj Boris Kovač, ki je obenem tudi glasbeni producent albuma, se glasbenikoma pridruži v nekaj pesmih.

Ljoba Jenče predstavlja izjemen fenomen v slovenski kulturi. Ona raziskuje, oživlja in predstavlja predvsem aspekte, ki niso 'institucionalizirani in osrednji' v družbi, temveč ustno in glasbeno tradicijo uspešno prenavlja ter ji podaljšuje življenje. Posebno jo zanimajo mejna, celo zapostavljena področja, narečja ter nepričakovane povezave zunaj mej uradnega in priznanega. Kombinacija znanja in empatije daleč presega pedanterijo kot univerzalizacijo, ki uničuje avtentičnega duha ustnega izročila. Svetlana Slapšak

Ljoba Jenče: O, lepa moja Vida

3. dec. 20:00
Več terminov

15 EUR
10* EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija: ENKI