16. sep. 2020 20:00

Kvartet saksofonov Roya

Petra Horvat, sopranski saksofon
Weronika Partyka, altovski saksofon
Betka Bizjak Kotnik, tenorski saksofon
Jovana Joka, baritonski saksofon

Program
Rihards Dubra, Lux aeterna (2003)
György Ligeti, Šest bagatel za pihalni kvintet (1953), prir. Fabio Oehrli
Guillermo Lago, Mesta (Ciudades, od 2011 dalje)
Manuel Gonzalez Ponisio, Orilla (2019)
Oliwia Abravesh, Oddaljene zgodbe (Historie z oddali, 2017)
 

 

Roya Quartet sestavljajo štiri izvrstne saksofonistke iz treh dežel, ki so študirale pri priznanih pedagogih doma in v tujini in ki so prejele številne nagrade na uglednih tekmovanjih. V sestav jih je spojila ljubezen do klasičnega saksofona in komornega muziciranja ter želja, da širši javnosti predstavijo repertoar za klasični saksofon na vrhunski ravni. Njihova skupna zgodba se je pričela leta 2013, po tem, ko so sodelovale že v več različnih glasbenih projektih.

Poleg standardnega repertoarja za kvartet saksofonov članice Roya Quarteta v sporede rade vključujejo tudi nova dela, ki pogosto povezujejo različne glasbene žanre in se oddaljujejo od ustaljenih oblik izražanja. Roya Quartet je zasedba z izrazito multikulturno identiteto. Članice kvarteta prihajajo iz treh dežel: Slovenije, Hrvaške in Poljske in pri svojem delu črpajo iz bogatega nabora različnih glasbenih praks, tradicij, glasbenih dediščin in vrednot. Kvartet tesno sodeluje s skladatelji in skladateljicami iz teh držav. Do sedaj je tako izvedel dela hrvaškega skladatelja Berislava Šipuša in Margarete Ferek - Petrić, slovenskih skladateljic Nine Šenk in Zvezdane Novaković in poljskih skladateljev Dariusza Przybylskega, Anne Marie Huszcza in Oliwie Wronikowske. V zadnjih dveh letih je Roya Quartet sodeloval na treh zgoščenkah: v letu 2017 na avtorskih zgoščenkah skladateljic Anne Marie Huszcza “wydziwAnka” in Nine Šenk “Art” in v letu 2018 še na zgoščenki skladateljice in pevke Zvezdane Novaković “Slovena Voices”.

Roya Quartet že tradicionalno prireja enkrat letno tematske dogodke poimenovane Ladies Night. V središču pozornosti je kvartet saksofonov, ki pa ga dopolnjujejo drugi izvajalci in umetniki. Leta 2016 je bil tako izveden projekt Ladies go Tango, v katerem so se članice Roya Quarteta povezale s člani zasedbe Quatro por Tango in argentinskim skladateljem Fernandom Muslerom, leta 2017 pa projekt Village Ladies,  v katerem so se glasbenice povezale s pevko in skladateljico Zvezdano Novaković ter izvedle dela skladateljev iz Poljske, Hrvaške in Slovenije.
S samostojnimi koncerti se je kvartet predstavil na festivalih na Hrvaškem, Madžarskem, Poljskem, v Franciji, Sloveniji, Srbiji in Argentini ter z vrhunskimi, temperamentnimi interpretacijami vedno požel navdušenje. 

 

Kavarna v Klubu CD z enim najlepših razgledov na Ljubljano bo odprta že uro pred dogodki.

 

Kvartet saksofonov Roya

16. sep. 2020 20:00
16. sep. 2020 20:00
Več terminov

12 EUR

Ob nakupu 4 vstopnic: 10 % popusta; Ob nakupu 6 vstopnic: 15 % popusta; Ob nakupu 12 ali več vstopnic: 20 % popusta

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI