Il Pomo d'Oro
Pretekli dogodek
20. okt. 2018 19:00

Il Pomo d'Oro

Koncertna izvedba skupaj z odmorom traja tri ure in dvajset minut. Začetek bo ob 19. uri, predviden konec ob 22.20.

Dirigent: Maksim Jemeljaničev

Solisti:
Franco Fagioli, Kserks
Vivica Genaux, Arsamenes
Inga Kalna, Romilda
Francesca Aspromonte, Atalanta
Andreas Wolf, Ariodate
Delphine Galou, Amastris
Biagio Pizzuti, Elviro
 

Program:
Georg F. Händel, Kserks, opera v treh dejanjih, HWV 40, koncerta izvedba

Mlad orkestrski sestav Il Pomo d'Oro (2012) sodi med vzhajajoče zvezde historičnega izvajanja. Posebno pozornost posveča baročni in klasicistični literaturi. Člani ansambla so odlični glasbeniki z izvrstnim poznavanjem slogovnih določil starejših glasbenih obdobij ter navdušujejo s slogovno perfektnostjo, svežino, osupljivo virtuozno interpretacijo in umetniško predanostjo. Od leta 2016 jih vodi glavni dirigent Maksim Jemeljaničev (1988), zmagovalec in nagrajenec številnih mednarodnih tekmovanj, ki prepriča s karizmatičnim, izrazno globokim in tehnično podkovanim nastopom.

Ansambel prihaja k nam s koncertno postavitvijo Händlove opere Kserks. V glavni vlogi se vrača k nam danes vodilni virtuozni kontratenor Franco Fagioli, ki prevzema z muzikalnostjo, tehnično dognanostjo ter lepoto vokala, podprto z izjemnim glasovnim razponom in široko barvno paleto. Na odru se mu bodo pridružili karizmatična mezzosopranistka Vivica Genaux, suverena baročna interpretka Inga Kalna, obetavna Francesca Aspromonte, v starejšem opernem repertoarju prekaljeni Andreas Wolf; kontraaltistka toplega timbra Delphine Galou in baritonist Biagio Pizzuti, ki bo prav to vlogo posnel tudi za izdajo Deutsche Grammophone.

Ujeta med resnobnostjo opere serie in komičnostjo opere buffe je bila opera Kserks sprva velik polom, danes pa sodi med Händlova največkrat izvajana odrska dela.

Il Pomo d'Oro

20. okt. 2018 19:00
20. okt. 2018 19:00
Več terminov

25, 38, 52, 62 EUR

Kratka vsebina opere
Kserks prekine zaroko s princeso Amastris, da bi dobil Romildo. Ta je zaljubljena v njegovega brata Arsamena, s katerim pa ima svoje namere tudi Romildina sestra Atalanta, ki skuje načrt, s katerim bo ločila zaljubljenca in spravila sestro v kraljev objem. Za trenutek se zdi, da ji je uspelo, a je njena prevara razkrita. Ko Kserks spozna, da sta se Romilda in Arsamen na skrivaj poročila, zaukaže bratu ubiti svojo mlado nevesto. Pristopi vojak in se ponudi, da izvede usmrtitev, a nato razkrije svojo pravo identiteto – v vojaka se je preoblekla Amastris. Kralja preplavi globoko obžalovanje in od princese zahteva, da usmrti njega. Ona odkloni in namesto tega se naposled poročita.

Zaradi ustreznejše zvočne podobe bo koncert pred železno zaveso, na polni odrski postavitvi. 

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI