Yuja wang, klavir, Zlati abonma, Gallusova dvorana
Pretekli dogodek
9. jun. 2019 20:00

Filharmonični orkester iz Luksemburga

Zlati abonma in za izven
Dolgo pričakovana pianistka Yuja Wang bo z Luksemburško filharmonijo v velikem slogu dramaturško razmahnjenega sporeda poustvarila kar dva klavirska koncerta, Ravelovega in Šostakovičevega.

Program:

Peter I. Čajkovski, Vihar, simfonična fantazija v f-molu, op. 18

Maurice Ravel, Koncert za klavir in orkester v D-duru za levo roko

*

Dmitrij Šostakovič, Koncert za klavir in orkester št. 2 v F-duru, op. 102

Maurice Ravel, Dafnis in Hloa, suita št. 2

Filharmonični orkester iz Luksemburga, že od leta 1933 tesno vpet v kulturno življenje vojvodstva, je orkester številnih obrazov – dovzeten in prilagodljiv različnemu repertoarju in slogovnim okvirjem ter svojskim pristopom prvovrstnih glasbenikov, s katerimi sodeluje. Če se je še na prelomu tisočletja boril za obstoj, danes slovi po elegantnem zvoku in odličnih, prefinjenih izvedbenih odtenkih. V sezoni 2015/16 je vodenje orkestra prevzel Gustavo Gimeno, ki se v zadnjih letih odločno prebija med najvidnejše in najbolj iskane dirigente mlajše generacije. Eleganten v gibu, a z jasno in artikulirano gestikulacijo navdušuje s sugestivnimi interpretacijami, ki jih zaznamujejo zvočna homogenost, izjemna preciznost, rahločutnost in neustavljiv španski temperament.

»Izvedbe Filharmoničnega orkestra iz Luksemburga pod taktirko Gustava Gimena so vselej izvrstne, nadvse izbrušene ter polne prefinjenih nians, bistroumnosti in duha.« – BBC Music Magazine

Z odrsko prezenco, naravno očarljivostjo in vedoželjnim pristopom do najširšega repertoarja osvaja občinstvo pianistka Yuja Wang. Virtuoznost in glasbena inteligenca, združeni z občuteno globino in neizmerno kreativnostjo so lastnosti jo utrjujejo med najboljšimi izvajalci novega tisočletja.

Umetničin spoj izvedbene lahkote, barvnega razpona in gole moči je od nekdaj osupljiv … vendar danes odraža še bolj poglobljeno tehnično mojstrstvo in nas v skladateljev svet popelje z neustavljivo neposrednostjo. – Financial Times

Filharmonični orkester iz Luksemburga

9. jun. 2019 20:00
9. jun. 2019 20:00
Več terminov

25, 38, 52, 62 EUR

Filharmonični orkester iz Luksemburga
Dirigent: Gustavo Gimeno
Solistka: Yuja Wang, klavir 

 

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI