Pretekli dogodek
21. mar. 2023 20:00

Enemy

Enemy: Kit Downes, klavir; Petter Eldh, bas; James Maddren, bobni

Kit Downes je nova velika pianistična zvezda z Otoka. Njemu ob bok lahko postavimo le še Alexandra Hawkin sa. Je varovanec založbe ECM, s triom Enemy pa se uvršča v sam vrh nove jazzovske ustvarjalnosti. Pri nas je do zdaj nastopil samo v triu Emile Martensson na Jazz festivalu Ljubljana. 

Po vsesplošno hvaljenem albumu Obsidian pri založbi ECM, s katerim Kit Downes raziskuje široko paleto orgelskih barv, in instrumentalno razširjenem, komorno usmerjenem nadaljevanju Dreamlife Of Debris, izdaja Vermillion v okviru tria z basistom Pettrom Eldhom in bobnarjem Jamesom Maddrenom razgrinja Downesove izjemne pianistične odlike.

Guardian opeva Downesovo »neverjetno sposobnost podajanja, ob kateri zahtevna glasba zazveni povsem naravno«. Kot otipljiv dokaz te trditve, album Vermillion v skrbno izbranem repertoarju klavirskega tria z globokim čutom za melodijo povezuje delikatno liričnost in energične ustvarjalne izbruhe.

Kit Downes se je iz orgelske igre sprva izpopolnjeval kot štipendist župnijske cerkve St Peter Mancroft v Norwichu, nato pa študiral klavir, orgle in kompozicijo na Purcell School in Kraljevi akademiji za glasbo. Ob turnejah in snemanjem s sestavom Empirical je med drugim sodeloval z Djangom Batesom in Leejem Konitzom. Poleg Pettra Eldha in Jamesa Maddrena med glasbene partnerje prišteva bobnarja Sebastiana Rochforda, saksofonista Toma Challengerja in violončelistko Lucy Railton, soustvarjalce klaviaturistovega albuma Dreamlife Of Debris (ECM).
 

 

Koncert zasedbe Fred Frith Trio je odpovedan. Že kupljene vstopnice veljajo za koncert Enemy. Če se koncerta ne bi želeli udeležiti, nam, prosimo, to sporočite najpozneje do ponedeljka, 20. 3., na vstopnice@cd-cc.si in povrnili vam bomo kupnino.

Enemy

21. mar. 2023 20:00
21. mar. 2023 20:00
Več terminov

12,00 EUR

8,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI