Pretekli dogodek
10. maj 2022 20:00

Elisabeth Harnik Earscratcher

(Avstrija / ZDA)

Elisabeth Harnik, klavir; Dave Rempis, altovski in tenorski saksofon; Fred Lonberg-Holm, violončelo, elektrofonija; Tim Daisy, bobni, tolkala

Izjemna pianistka in skladateljica Elisabeth Harnik iz avstrijske Štajerske je z našimi kraji povezana tako po nastopih z raznimi zasedbami kakor tudi rodovno. 

Pričujoči kvartet si je omislila za praznovanje svojega petdesetega rojstnega dne in za iskanje nadaljnjih glasbenih pustolovščin, a ji je pandemija malce prestavila osnovno nakano. Zdaj je kvartet naposled le na svoji prvi turneji. 

Harnik, znana po unikatnih preparacijah, radovednih pogledih v klavirsko notrino, a tudi po scela razprti, udarni tehniki, suvereno premika meje, pri čemer se rada giblje med telesnostjo in introspekcijo, med intuicijo in visoko izvedbeno natančnostjo. Svoj značilni postdodekafonski modernizem pa silno rada združi s pretenzijami free jazza, improvizacije in elektroakustike. 

Odrska pot jo je od udejstvovanja na živahni avstrijski improvizatorski sceni popeljala marsikam po svetu, tako tudi k našim dobrim znancem, čikaškim avantgardnim veščakom, ki znajo nonšalantno prehajati od jazzovske godbe k sodobni eksperimentalni muziki. Tako se je rodil kvartet, v katerem se brišejo meje med kompozicijo in improvizacijo, tonalna in atonalna igra se prepleteta v radoživ drnec, osnovne ritmične koordinate na lepem najdejo razkošje osupljivih časovnih zank. Med jasnostjo in abstrakcijo ni več nikakršnih pregrad, razločkov. Obeta se nam veliko ad hoc reakcij, gibke imaginacije, skrajne slušne občutljivosti in sinergije. Kar sprva zazveni kot tipajoča raziskava, se hipoma razgrne kot izzivalna provokacija, želja po še in še. Naj nam nova muzika pošteno poprasklja uho! (Delno po promocijskem besedilu Hannesa Schweigerja.)

Vsi nastopajoči so vključeni v kreativno glasbeno kooperativo Catalytic Sound.
 

http://elisabeth-harnik.at/
https://www.daverempis.com/bio/
https://www.allaboutjazz.com/musicians/fred-lonberg-holm
https://timdaisy.wordpress.com/
https://catalyticsound.com/

Elisabeth Harnik Earscratcher

10. maj 2022 20:00
10. maj 2022 20:00
Več terminov

12,00 EUR

8,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI