23. maj 2023 20:00

Druga godba 2023: Tarta Relena + Kadinelia

Tarta Relena
Marta Torrella, Helena Ros, glas in elektronika
Katalonski duet Tarta Relena je še en dokaz, da je glas inštrument, ki ga nič ne more zamejiti. Še vedno odpira najgloblje brezčasne teme z različnih delov tega planeta. In težave, ki izhajajo iz človeške notranjosti, so danes enake kot pred več stoletji in prav z njimi je vrednost človeka enaka ne glede na okolje in čas, v katerem živi. Marta in Helena sta ustanovili Tarta Relena leta 2016 in od takrat njuna glasova potujeta skozi stoletja iskanja tradicije. Raziskujeta zvočnost različnih stilov vokalne glasbe. Daleč od tega, da bi želeli pečat tradicionalnega; ustvarjata svoj repertoar, ki izhaja iz glasbe ustnega izročila, povezanega z geografskim prostorom Sredozemlja. Ob glasu je ključno orodje elektronika, s katero na novo označujeta melodije, ne da bi pustili ob strani njihov izvor. Njune vokalne tehnike se raztezajo od flamenka do jazza. To jima omogoča obsežno raziskovanje glasov, ko zapojeta v katalonščini, španščini, grščini, ladinu in latinščini. Sredozemlje, ki še nikoli prej ni bilo tako mistično. Tarta Relena sta njegova zgodovina in vizija. 


Kadinelia
Thanasis Zikas, kitara, tsabouna (dude), glas; Evi Seitanidou, kitara, lira, beatbox, glas
Ko so se pred leti pojavili prvi koncertni posnetki dueta Kadinelia, je bilo takoj jasno, da je v Grčiji vzplamtel nov izviren in nadvse prepričljiv glasbeni projekt dveh strastnih glasbenikov, ki sta svoj blues in rock vpela v grško glasbeno tradicijo, da bi s svojo barko, polno zvokov, zaplula v vsa morja sveta. In to jima je tudi uspelo. Gre za glasbeno potovanje, na katerem se brezčasni zvoki Grčije spremenijo v nekaj novega skozi privlačne melodije akustične kitare in harmoničnega petja obeh glasbenikov. To nadgradita še z beatboxom in igranjem na tradicionalne grške dude in liro. Glasbenika na oder prineseta vso svojo eksplozivnost in energijo ter dokazujeta, da lahko tudi majhne skupine ponudijo »polno« izkušnjo. Njuna predanost in brezhibni nastopi v živo so jima prinesli prepoznavnost ter odprli vrata številnih domačih in tujih prizorišč. Nova tradicija, ki se vrti v psihedeličnem ozračju oljčnih nasadov in vinorodnih dežel.

 

Druga godba 2023: Tarta Relena + Kadinelia

23. maj 2023 20:00
23. maj 2023 20:00
Več terminov

20,00 EUR

15 EUR (predprodaja), 20 EUR (na dan koncerta)

Koprodukcija: Cankarjev dom in Zavod Druga godba 
 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI