Pretekli dogodek
7. sep. 2021 19:30

Nasvidenje v naslednji vojni

Slovesna premiera digitalno restavriranega filma
Režija: Živojin Pavlović; 1980

Z nami bodo glavni igralec filma Metod Pevec in nekateri drugi ustvarjalci ter sodelujoči pri restavriranju filma.

Med počitnicami v turistično razigrani Španiji se srečata nekdaj smrtna sovražnika: slovenski partizan Berk in nemški vojak Bitter. V njunem pogovoru oživijo spomini na krut in absurdov poln vojni čas, pogovori se prepletajo z živimi podobami spominov na ljudi in dogodke, na čas, poln poguma in oropan strahu. V glavni vlogi kot neznačilen partizanski lik blesti priznan film-ski režiser Metod Pevec, ki je svojo filmsko pot preštevilnih talentov začel kot igralec. Film, posnet po romanu Menuet za kitaro Vitomila Zupana, poleg večplastne zgodbe in sporočilnosti odlikujeta produkcija epske širine in inovativna lirična režija. Nasvidenje v naslednji vojni po mnenju številnih kritikov, strokovnjakov in splošne javnosti velja za enega najboljših sloven-skih filmov, toda politično-kulturna oblast mu je po premieri zaradi kontroverzne obravnave junaštev druge svetovne vojne namenila gluho uho in pozabo – filma sicer niso »dali v bunker« ali ga cenzurirali, a so ga namenoma spregledali, le redko prikazali in obravnavali zgolj z ideo-loškega, ne pa s filmskega gledišča.
 


Pri digitalnem restavriranju filma so sodelovali Slovenska kinoteka, Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS in Slovenski filmski center.

Izvajalci restavratorskih del: Roman Marinko (Slovenski filmski arhiv – priprava filmskega gradiva za digitalizacijo), Bojan Mastilović, Alja Lucian in Luka Orel (Iridium Film – digitaliziranje in digitalno restavriranje slike), Laboratorij za restavriranje filmov L'immagine Ritrovata, Bologna (digitaliziranje zvoka), in Borut Berden (Studio Ritem – digitalna obdelava zvoka).

Člani strokovne skupine pri projektu: Ivan Nedoh (vodja projekta in vodja arhivskega oddelka Slovenske kinoteke), Timotej Lah (konservator restavrator, Slovenska kinoteka; pod mentorstvom Nadje Šičarov, Avstrijski filmski muzej, in Gorazda Melajiča, Narodni muzej Slovenije), Rado Likon, Združenje filmskih snemalcev Slovenije (direktor fotografije), Julij Zornik (oblikovalec zvoka), Matjaž Ivanišin (režiser), Nerina T. Kocjančič (svetovalka, Slovenski filmski center) in Metod Pevec (svetovalec).

Filmsko arhivsko gradivo, vključno z izvornim (kamera negativom) in referenčno kopijo, po kateri so bili izvedeni barvni popravki, hrani Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije.

Projekt ni predstavljal večjih izzivov, saj je bilo izvorno filmsko gradivo dokaj dobro ohranjeno. Največ skupnega truda je zahtevalo izvajanje barvnih popravkov, pri katerem so se z novimi metodami poskušali čim bolj približati prvotni podobi filma.

Pred premierno projekcijo restavriranega filma Nasvidenje v naslednji vojni bomo ob 18. uri v Stekleni dvorani Lili Novy predstavili knjigo Zmeraj znova: zbornik o slovenski kinematografiji ob 30. obletnici samostojne Republike Slovenije, ki ga je v letošnjem jubilejnem letu v sodelovanju s Slovensko kinoteko izdal Slovenski filmski center. Zbornik je uredila Nika Gričar, avtorji prispevkov pa so: dr. Peter Stanković, Zdenko Vrdlovec, Mateja Valentinčič, dr. Andrej Šprah, Špela Barlič, Jasmina Šepetavc, Nerina T. Kocjančič, Miran Zupanič, Koen Van Daele, Ženja Leiler Kos in Nika Gričar.
 

Nasvidenje v naslednji vojni

7. sep. 2021 19:30
7. sep. 2021 19:30
Več terminov

Brezplačne vstopnice

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI