Pretekli dogodek
7. sep. 2021 18:00

Zmeraj znova: zbornik o slovenski kinematografiji ob 30. obletnici Republike Slovenije

Predstavitev zbornika

Slovenski filmski center je ob partnerstvu Slovenske kinoteke, v počastitev 30. obletnice slovenske osamosvojitve, izdal zbornik o slovenski kinematografiji z naslovom Zmeraj znova.

Zbornik bodo predstavili člani uredniškega odbora in nekateri avtorji zbornika, med njimi Zdenko Vrdlovec, dr. Peter Stankovič, Mateja Valentinčič, Špela Barlič, urednica zbornika Nika Gričar ter direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar in direktorica Slovenske kinoteke Ženja Leiler Kos, ki je bila med drugim tudi članica uredniškega odbora zbornika in je avtorica prispevka.

Avtorji prispevkov so še: dr. Andrej Šprah, Jasmina Šepetavc, Nerina T. Kocjančič, Miran Zupanič in Koen Van Daele.

Priti do 35 mm, kar je veljalo za Mount Everest filmskega traku, je bil zelo dolg proces. Varuha meje sem naredila pri petintridesetih letih, za sabo sem imela že veliko dokumentarcev, nagrade za najboljši dokumentarni film in televizijsko dramo v srednjeevropskem prostoru (Vaški učitelj, 1993), nagrajevane najboljše kratke filme (Balkanski revolveraši [1991], Adrian [1998]). Dolga je bila pot, preden so nama s sestro Ido, producentko, ki je takrat imela samo petindvajset let, odobrili projekt. To je produkcijsko prvi v celoti neodvisni in ženski profesionalni 35-mm kinofilm, ki je nastal zunaj Televizije Slovenija. (…)
Mislim, da je odziv [na film] podoben kot nekoč. To je film, ki ima tako glamur kot angažma v vsebinah, gledalce pa s svojo provokativnostjo deli. Kot dokumentaristka se lahko preselim v kožo nasprotnega (s)pola: točno vem, kje in zakaj boli. Ne nazadnje je to varuh meje, film, ki govori o mejah in njihovem prestopanju. Vsak ima svoje, a bi moral spoštovati tudi meje drugega, ki ne posegajo v njegove, biti strpen in razumevajoč, ne pa obsojati ali še kaj hujšega. Ta film sproža vsa ta vprašanja – takrat in danes, tako ni prav nič zastaral.
Maja Weiss, režiserka, objavljeno v reviji Ekran, LVIII, maj/junij 2021
Iz zbornika Zmeraj znova
 

Zmeraj znova: zbornik o slovenski kinematografiji ob 30. obletnici Republike Slovenije

7. sep. 2021 18:00
7. sep. 2021 18:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI