Pretekli dogodek
11. apr. 2024 18:00

Luksemburg, Luksemburg (Luxembourg, Luxembourg)

Odprtje spomladanske izdaje Jadranske mreže filmskih festivalov
Režija: Antonio Lukič
Ukrajina, 2022, 104'

Scenarij: Antonio Lukich
Fotografija: Misha Lubarsky
Igrajo: Amil Nasirov (Kolja), Ramil Nasirov (Vasja), Lyudmyla Sachenko (Larisa Petrivna), Nataliya Gnity (mama), Karina Cherchevych (Maša)
Producent: ForeFilms


Burna, grenko-sladka ukrajinska družinska drama o zapletenem odnosu med odtujenima dvojčkoma in njunem nepredvidljivem popotovanju k očetu, ki sta ga kot otroka pretirano idealizirala.

Ukrajinsko mesto Lubni, konec devetdesetih. Enojajčna dvojčka Vasja in Kolja sta stara sedem let in zganjata značilne otroške vragolije. Na srečo je tu njun oče, ki se ukvarja z gangsterskimi posli, fanta pa ga kujeta v zvezde. Potem pa oče nenadoma izgine. Dvajset let pozneje je Vasja z vsem srcem predan službi policista, srečno poročen in v pričakovanju prvega otroka, Kolja pa je voznik avtobusa, ki še vedno živi pri mami in preprodaja droge. Nekega dne ju preseneti klic z ukrajinskega predstavništva v Luksemburgu, da je njun oče v tamkajšnji bolnišnici. Če se želita posloviti od njega, ga morata obiskati. Medtem ko se Kolji zdi, da morata takoj odpotovati, Vasja o tem ni tako prepričan.

Moj oče je umrl leta 2016 v bogatem evropskem mestu. Nisem ga dobro poznal in sem ga videl le nekajkrat v življenju. /…/ Luksemburg, Luksemburg je ljubezenska izjava očetu, ki je ves čas bežal. Ki ga že tako dolgo poskušam ujeti, v upanju, da bom našel odgovor na vprašanje - zakaj nas tako privlačijo prav osebe, ki nenehno bežijo od nas?
Antonio Lukich

O režiserju
Rojen leta 1992 v Užgorodu, Ukrajina. Diplomiral je iz filmske režije na kijevski univerzi Karpenko-Kary in leta 2019 posnel prvenec Moyi dumky tykhi, ki je bil deležen številnih mednarodnih priznanj. Lukich je nagrajenec Ukrajinske filmske akademije in častni član Združenja ukrajinskih umetnikov.

Filmografija
2019 My Thoughts are Silent
2022 Luxembourg, Luxembourg (Luksemburg, Luksemburg)

Luksemburg, Luksemburg (Luxembourg, Luxembourg)

11. apr. 2024 18:00
11. apr. 2024 18:00
Več terminov

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI