Pretekli dogodek
7. jun. 2021 19:30

Gagarin (Gagarine)

Režija: Janny Liatard, Jérémy Trouilh

Francija, 2020, 95'

Scenarij: Benjamin Charbit, Fanny Liatard, Jérémy Trouilh
fotografija: Victor Seguin
Glasba: Sacha Galperine, Evgueni Galperine, Amine Bouhafa
Montaža: Daniel Darmon
Igrajo: Alséni Bathily (Youri), Lyna Khoudri (Diana), Jamil McCraven (Houssam), Finnegan Oldfield (Dali), Farida Rahouadj (Fari), Denis Lavant (Gérard)
Festivali, nagrade (izbor): Zürich 2020

Portret življenjskega utripa v rasno pisanem predelu na obrobju Pariza. Film, posnet ob resničnem rušenju ogromnega stanovanjskega kompleksa Cité Gagarine, skozi preplet realizma in bujne domišljije izriše sanje mladega fanta, ki želi ubežati vsakdanji resničnosti.

Šestnajstletni Youri živi v nekoč mogočni stanovanjski zgradbi, ki nosi ime po prvem človeku, ki je poletel v vesolje. Ne da bi kadarkoli pokukal onstran življenja v revnem getu, sanja o skrivnostnih popotovanjih po daljnih galaksijah. Brez staršev, obdan z brezštevilnimi skicami, vesoljskimi zemljevidi in teleskopom, preživlja dneve skupaj z drugimi begunci, ki so tukaj našli zatočišče. Ko se mestne oblasti odločijo, da bodo stavbo porušile, se s prijateljema odloči za tih upor in njihovo opečnato rdeče domovanje postane vesoljska ladja …

Pripravila sva video delavnice, nekatere s stanovalci različnih generacij in nekatere z ducatom udeležencev, starih med dvanajst in petindvajset let. Nekateri od teh mladih ljudi so ravnokar prispeli iz Sirije, drugi so tam prebivali od nekdaj. Med dolgimi srečanji smo govorili o njihovem življenju in sanjah. Vprašala sva jih, kje se vidijo v poznejšem življenju. Ti pogovori so izoblikovali Yourija. Med razgovori sta se globoko spodaj izrisali nujnost filma in njegova gonilna sila: sporočilo, da imajo lahko mladi, ki jih šablonsko obravnavamo s statističnega ali senzacionalnega vidika, velike sanje in  nebrzdano domišljijo.
Jérémy Trouilh
 

Skladno s spremembami Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom se lahko od 15. 5. 2021 javnih dogodkov udeležijo le osebe s potrdilom o negativnem testu, cepljenju ali prebolelosti covida 19.
Dokazila niso potrebna za mlajše od 18 let, ki se dogodka udeležijo z ožjimi družinskimi člani oz. skrbniki.
 
Na posamezni projekciji bo za gledalce na voljo toliko sedežev, kot bo ob predvajanju filma dovoljeno skladno z odlokom o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom ter ob upoštevanju navodil in priporočil NIJZ.

Gagarin (Gagarine)

1. jun. 2021 19:30
4. jun. 2021 19:30
7. jun. 2021 19:30
1. jun. 2021 19:30
4. jun. 2021 19:30
7. jun. 2021 19:30
Več terminov

5,50 EUR

4,50 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI