21. nov. 2020 - 12. maj. 2021

Zlati abonma

Spoštovani abonenti,

Naše dvorane so trenutno zaprte. Skladno z ukrepi Vlade RS za zajezitev drugega vala epidemije koronavirusa smo odpovedali oz. prestavili vse prireditve.

Prizadevali si bomo, da za odpadle abonmajske koncerte organiziramo nadomestne termine oziroma nadomestne koncerte. O novih datumih vas bomo obveščali sproti. Če odpovedanih koncertov ne bomo mogli nadomestiti, bomo sorazmerni abonmajski delež (znesek) vodili kot vaše dobroimetje. 
Dobroimetja bomo izdajali ob koncu abonmajske sezone 2020/21, abonenti ga boste lahko koristili ob naslednjem nakupu. Če dobroimetja ne bi želeli koristiti, vam bomo ob koncu abonmajske sezone znesek nakazali na TRR. 

Prav tako vam bomo izdali dobropis ali vrnili kupnino, ki predstavlja sorazmerni delež odpadlih koncertov, če vam nadomestni termini ne bi ustrezali.

 

Načrtovanje gostovalnega orkestrskega programa v novih okoliščinah predstavlja kar precejšen izziv. Pozitivna podpira močne želje mednarodne glasbene skupnosti po prepletanju glasbenih izkušenj ter goreče volje orkestrov za srečevanje z drugo koncertno publiko je glasbenim sestavom vedno razvojni navdih, pa tudi gradnik poklicnega ponosa.

Po izjemnem doživetju opere Kserks pred dvema letoma v naši dvorani, okronane s stoječimi ovacijami, se v Ljubljano vrača ansambel Il Pomo d’Oro pod vodstvom eksplozivnega dirigenta in čembalista Maksima Jemeljaničeva. Pevska zasedba tokratne izvedbe Händlove opere Orest bo ob izjemnem kontratenoristu Francu Fagioliju vključevala tudi izjemna pevska imena baročne zvrsti, med njimi sta vrhunski Francesca Aspromonte in Julia Lezhneva. Svoje prihodnje evropsko gostovanje je Simfonični orkester iz Montreala dolgo in premišljeno načrtoval, zato si želimo ugodne mednarodne okoliščine za njegovo izpeljavo. Koncert je načrtovan konec februarja, orkester prihaja pod vodstvom glavnega dirigenta Kenta Nagana, z ambicioznim sporedom in kar dvema mednarodno uveljavljenima solistoma: priljubljenim predstavnikom ruske pianistične šole Nikolajem Luganskim in znanim predstavnikom francoske orgelske tradicije Olivierjem Latryjem, enim od štirih uradnih organistov pariške Notredamske katedrale, ki bo nastopil kot solist v Saint-Saënsovi Orgelski simfoniji. Pomlad bo v znamenju nemške in avstrijske orkestrske odličnosti, pa tudi novih generacij. Mlada nemška filharmonija nas vedno znova prepriča, da mladi muzicirajo s samozavestjo in uvidom, nekoč vrlinama najbolj izkušenih orkestrašev. Nastopili bodo pod taktirko Jonathana Notta, ki z orkestrom vse od leta 2013 neguje tesno umetniško partnerstvo. Solistka bo Veronika Eberle, z Berlinskimi filharmoniki je odmevno debitirala že kot šestnajstletnica, program pa bo osredinjen na navdihujoče skladbe 20. stoletja, z vrhuncem v Pomladnem obredju Igorja Stravinskega.
 

 

Aprila bo na regionalnem gostovanju Simfonični orkester radia ORF z Dunaja, prvič pod vodstvom Marin Alsop, ki z orkestrom sodeluje od lanske jeseni. Ameriška dirigentka predstavlja močan in navdihujoč glas v mednarodnem prostoru, posebej izpostavljajo njen novatorski prijem pri oblikovanju koncertnih programov in zavzeto razvijanje občinstva. Posebej za prihodnjo turnejo je skladeteljica Julia Purgina napisala novo delo, kot solist pa je angažiran poljski pianist Rafal Blechacz s Schumannovim koncertom. Sezono bo sklenil Mladinski orkester Gustava Mahlerja, ki se bo v Ljubljani ustavil v okviru redne velikonočne turneje. Člane orkestra izbira na podlagi zahtevnih mednarodnih avdicij in verjamemo, da bodo tudi v tokratni zasedbi izstopajoči slovenski glasbeniki. Dirigiral bo Daniele Gatti, ki je izbral pretresljivo Leningrajsko simfonijo Dmitrija Šostakoviča. 
 

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.
 

Naše dvorane

Gallusova, Linhartova, Kosovelova, Klub CD, dvorana Duše Počkaj, Klub Lili Novy, preddverja, galerije in konferenčni prostori

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI