Kralj Matjaž
Nakup Štihova dvorana
Termini:
21. mar. 2018 20:00

21. pripovedovalski festival: 7 EUR

13. mar. 2019 09:00

Ponudba za šole – informacije stiki@cd-cc.si

14. mar. 2019 09:00

Ponudba za šole – informacije stiki@cd-cc.si

14. mar. 2019 11:00

Ponudba za šole – informacije stiki@cd-cc.si

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!

Kralj Matjaž

Pripovedovalsko-glasbena predstava

 Od 6. do 14. leta

Idejna zasnova: Anja Štefan
Pripoveduje: Anja Štefan
Glasba: Janez Dovč in Boštjan Gombač   

 

Kralj Matjaž je eden najprepoznavnejših junakov iz našega izročila. O njem govorijo številne pripovedi in pojejo številne pesmi. Včasih ga opisujejo kot dobrega kralja, ki pošteno vlada in ki ga imajo ljudje radi, včasih pa kot kralja, ki ga zaradi prevzetnosti zagrne gora in zdaj v njej z vso svojo vojsko spi.  Ko se bo zbudil, pravijo, bo na svetu vse dobro. Zakaj ga torej ne bi zbudili že zdaj? Zakaj ne bi v svoji zavesti negovali predstave o treznem, odgovornem, sočutnem vladarju, ki v družbi res deluje in ne le spi?

 

Anja Štefan, Janez Dovč in Boštjan Gombač so ustvarjalni trio, ki združuje pripovedovalsko in glasbeno umetnost. Tradicijo oživljajo na izjemno prepričljiv in izčiščen način in izkazujejo mojstrsko obvladovanje svojih področij. Njihova predstava Za devetimi gorami že šest let navdušuje publiko v Cankarjevem domu, po njej so posneli tudi istoimensko zgoščenko. V Evropskem letu kulturne dediščine pa so pripravili novo glasbeno-pripovedovalsko poslastico, predstavo Kralj Matjaž. V njej z besedo in glasbo osvetljujejo različne vidike Matjaževega življenja in jih tkejo v pomenljivo celoto. Zgodbe dopolnjujejo s priredbami ljudskih melodij ter z drobci Anjinega pesniškega in Janezovega skladateljskega dela.  

  

Anja Štefan je ena najbolj priljubljenih slovenskih pesnic in pisateljic za otroke (Svet je kakor ringaraja, Lonček na pike, Štiri črne mravljice, Iščemo hišico, Bobek in barčica, Drobtine iz mišje doline itd.). Hkrati je odlična pripovedovalka in začetnica sodobnega pripovedovanja pri nas. Je ustanoviteljica in dolgoletna vodja pripovedovalskega festivala Pravljice danes. 

 

Harmonikar, skladatelj, večinštrumentalist in fizik Janez Dovč sodeluje s številnimi solisti, orkestri in ustvarjalci najrazličnejših studijskih, odrskih in gledališčih projektov, doma in v tujini. Je umetniški vodja projekta Sounds of Slovenia/Sozvočja Slovenije, deluje v več glasbenih zasedbah ter piše glasbo za film, gledališče in različne glasbene zasedbe.

 

Boštjan Gombač je vsestranski glasbenik, večinštrumentalist, virtuoz na pihalih, komponist. Deluje v številnih glasbenih zasedbah, od Katalene do Los Hermanos Muy Simpaticos, prepriča tako v majhnih zasedbah kot velikih orkestrih. Piše tudi glasbo za gledališke predstave

 

 

 

 

Komentarji | Število komentarjev: 0

Pokroviteljica programa za otroke in mladino

NLB Vita, življenjska zavarovalnica d.d., Ljubljana