Reinhold Messner
1. - 4. sept. 2022

Reinhold Messner v Ljubljani

Svetovna premiera
Festival Zadnja odprava

Pretekli dogodek
1. sep.
12,00 EUR

Pretekli dogodek
Pretekli dogodek
3. sep.
12,00 EUR

Pretekli dogodek
4. sep.
25,00 EUR

Reinhold Messner je med najboljšimi alpinisti našega časa, gotovo pa je najbolj slaven in karizmatičen. Rojen leta 1944 je kot prvi človek samostojno splezal na Mont Everest brez dodatnega kisika in je prvi alpinist z osvojenimi vsemi osemtisočaki. Njegovo biografijo dopolnjujejo literarno udejstvovanje in muzealski projekti (The Messner Mountain Museum), v zadnjem obdobju pa tudi cineastična dejavnost, saj je posnel več dokumentarnih filmov.  Pomembna je tudi njegova okoljska ozaveščenost, ki jo je zagovarjal tudi kot poslanec v Evropskem parlamentu.

Njegovi življenjski vodili sta pogum za podajanje v neznano, pogosto celo v nemogoče, hkrati pa se je na svojih vzponih izuril v umetnosti samoomejevanja; po njegovem mnenju v alpinizmu ne gre za usvajanje cilja z močjo, temveč za doseganje stanja duha, ki do cilja pripelje. Ob prvem obisku v Cankarjevem domu leta 2016 ga je njegov prijatelj Viki Grošelj takole napovedal pred nabito polno dvorano: »Človek, ki je v življenju videl dlje, segel višje in spoznaval globlje od drugih. In to ne le v alpinizmu. Človek, ki je svoje revolucionarne zamisli ne le razvil in utemeljil, ampak jih je predvsem udejanjal. To je tega izjemnega plezalca, vizionarja, lucidnega misleca in svetovljana ustoličilo na alpinistični in himalajski papeški prestol.«
 

Na svetovni turneji bo Reinhold Messner za tri do štiri dni obiskal države z močnimi alpinističnimi skupnostmi ter jim predstavil svoja stališča in izkušnje. V okviru festivala Zadnja odprava (The Final Expedition), ki svojo premierno pot začenja prav v Cankarjevem domu, se bo karizmatični Reinhold Messner razkril kot alpinist, pustolovec, pripovedovalec in filmski ustvarjalec. Prikazal bo nekaj svojih dokumentarnih filmov in jih pospremil s kratkimi predavanji (v Linhartovi dvorani); v okviru glavnega predavanja v Gallusovi dvorani bo predstavil zgodovinske in filozofske vidike svojega delovanja. V vsaki državi bo to njegov zadnji javni nastop.

Predavanje bo v angleščini, simultani prevod zagotovljen. 

Preberite tudi pogovor Vikija Grošlja z  Reinholdom Messnerjem >>

Donatorica: Pivovarna Laško Union d.o.o.
 

20-odstotni popust ob nakupu kompleta vstopnic za vse tri (različne) filme in multivizijsko predavanje 
15-odstotni popust ob nakupu kompleta vstopnic za en (ali dva različna filma) in multivizijsko predavanje 

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.
 

Vaš dogodek pri nas

Veliko več kot samo najem

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI