Svetovni dan čebel v Cankarjevem domu

Cankarjev dom je eden od začetnikov mestnega oz. urbanega čebelarstva v Sloveniji. V prizadevanjih za ohranjanje čebel in ozaveščanje o njihovem pomenu za življenje na planetu bomo na svetovni dan čebel pripravili poseben program.

Na pobudo sodelavca Franca Petrovčiča se Cankarjev dom s čebelarstvom ponaša že od pomladi 2011 in velja za enega od začetnikov urbanega čebelarstva v Sloveniji.

Iz panjev na eni od strešnih teras čebele letajo na pašo v bližnji Tivoli, na Rožnik, grajsko pobočje, v drevorede in vrtove, v Parku Sveta Evrope pa smo jim zagotovili tudi nasad avtohtonih medovitih rastlin.

Med Cankarjevega doma je zelo uspešno prestal analize Referenčnega laboratorija v Bremnu, ponaša pa se tudi s certifikatom SMGO (Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo).

Cankarjev dom je vključen v Čebeljo pot v Ljubljani, ki je zaživela leta 2015 in povezuje že 33 članov, od izobraževalnih in kulturnih institucij, institucij povezanih z zdravjem do gospodarskih institucij ter seveda čebelarjev in čebelarskih društev. Čebelja pot je zasnovana kot učna pot, na kateri se obiskovalci seznanijo z dediščino čebelarstva v Ljubljani in s pomembnostjo čebel za naše preživetje. Ne gre samo za pot, temveč gre za gibanje enako mislečih, ki z najrazličnejšimi aktivnostmi skrbi za dobrobit čebel v mestu. 

 

V ponedeljek, 20. maja 2019, v Cankarjevem domu pripravljamo poseben program, posvečen svetovnemu dnevu čebel, in vas ob 18. uri prijazno vabimo v Klub CD k predstavitvi knjige Več kot med (More than Honey) avtorja Markusa Imhoofa. Z avtorjem se bosta pogovarjala Gorazd Trušnovec, predsednik društva Urbani čebelar, ter Franc Šivic, priznani čebelar, fotograf in publicist.

V knjigi Več kot med Markus Imhoof, režiser istoimenskega dokumentarnega filma, ter novinar in avtor Claus-Peter Lieckfeld prikazujeta, kako ljudje po svetu živijo z medonosno čebelo: v idilični alpski dolini, laboratoriju, na neskončnih monokulturah – in na območjih, kjer čebele sploh niso več na voljo za opraševanje.

Nagovor predstavnikov čebelje poti
Sodelujejo: Franc Petrovčič, začetnik in pobudnik urbanega čebelarstva v Ljubljani; Gorazd Trušnovec, predsednik društva Urbani čebelar; Maruška Markovčič, Oddelek za varstvo okolja, Odsek za razvoj podeželja MOL in Damjan Glazer, vodja projekta Pomagajmo čebelici – Ocvetličimo mesto družbe BTC.

Cankarjev dom program na svetovni dan čebel pripravlja v sodelovanju z Veleposlaništvom Švice v Republiki Sloveniji, Mestno občino Ljubljana, društvom Urbani čebelar in družbo BTC d.d.


Ob 12. in 16. uri
Ogled panjev in pokušina medu
Vodi: Franci Petrovčič
Prijave: zvezdana.lazar@cd-cc.si

Ob 18. uri
Več kot med More Than Honey
Predstavitev knjige
Gost: avtor knjige Markus Imfoof
V sodelovanju z Veleposlaništvom Švice v Sloveniji, Društvom urbani čebelar, Mestno občino Ljubljana in družbo BTC
Klub CD, brezplačne vstopnice

Prosimo, da brezplačne vstopnice prevzamete v Informacijskem središču CD (ob delavnikih odprto od 11. do 13. in od 15. do 20. ure, ob sobotah od 11. do 13. ter uro pred prireditvami).

Najbolj brano

Prestavljene prireditve v CD, razstava Henrija Cartier-Bressona ostaja odprta

Življenje brez umetnosti je životarjenje

Nagrada naši spletni strani

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI