Svetovni dan čebel v Cankarjevem domu

Cankarjev dom je eden od začetnikov mestnega oz. urbanega čebelarstva v Sloveniji. V prizadevanjih za ohranjanje čebel in ozaveščanje o njihovem pomenu za življenje na planetu bomo na svetovni dan čebel pripravili poseben program.

Na pobudo sodelavca Franca Petrovčiča se Cankarjev dom s čebelarstvom ponaša že od pomladi 2011 in velja za enega od začetnikov urbanega čebelarstva v Sloveniji.

Iz panjev na eni od strešnih teras čebele letajo na pašo v bližnji Tivoli, na Rožnik, grajsko pobočje, v drevorede in vrtove, v Parku Sveta Evrope pa smo jim zagotovili tudi nasad avtohtonih medovitih rastlin.

Med Cankarjevega doma je zelo uspešno prestal analize Referenčnega laboratorija v Bremnu, ponaša pa se tudi s certifikatom SMGO (Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo).

Cankarjev dom je vključen v Čebeljo pot v Ljubljani, ki je zaživela leta 2015 in povezuje že 33 članov, od izobraževalnih in kulturnih institucij, institucij povezanih z zdravjem do gospodarskih institucij ter seveda čebelarjev in čebelarskih društev. Čebelja pot je zasnovana kot učna pot, na kateri se obiskovalci seznanijo z dediščino čebelarstva v Ljubljani in s pomembnostjo čebel za naše preživetje. Ne gre samo za pot, temveč gre za gibanje enako mislečih, ki z najrazličnejšimi aktivnostmi skrbi za dobrobit čebel v mestu. 

 

V ponedeljek, 20. maja 2019, v Cankarjevem domu pripravljamo poseben program, posvečen svetovnemu dnevu čebel, in vas ob 18. uri prijazno vabimo v Klub CD k predstavitvi knjige Več kot med (More than Honey) avtorja Markusa Imhoofa. Z avtorjem se bosta pogovarjala Gorazd Trušnovec, predsednik društva Urbani čebelar, ter Franc Šivic, priznani čebelar, fotograf in publicist.

V knjigi Več kot med Markus Imhoof, režiser istoimenskega dokumentarnega filma, ter novinar in avtor Claus-Peter Lieckfeld prikazujeta, kako ljudje po svetu živijo z medonosno čebelo: v idilični alpski dolini, laboratoriju, na neskončnih monokulturah – in na območjih, kjer čebele sploh niso več na voljo za opraševanje.

Nagovor predstavnikov čebelje poti
Sodelujejo: Franc Petrovčič, začetnik in pobudnik urbanega čebelarstva v Ljubljani; Gorazd Trušnovec, predsednik društva Urbani čebelar; Maruška Markovčič, Oddelek za varstvo okolja, Odsek za razvoj podeželja MOL in Damjan Glazer, vodja projekta Pomagajmo čebelici – Ocvetličimo mesto družbe BTC.

Cankarjev dom program na svetovni dan čebel pripravlja v sodelovanju z Veleposlaništvom Švice v Republiki Sloveniji, Mestno občino Ljubljana, društvom Urbani čebelar in družbo BTC d.d.


Ob 12. in 16. uri
Ogled panjev in pokušina medu
Vodi: Franci Petrovčič
Prijave: zvezdana.lazar@cd-cc.si

Ob 18. uri
Več kot med More Than Honey
Predstavitev knjige
Gost: avtor knjige Markus Imfoof
V sodelovanju z Veleposlaništvom Švice v Sloveniji, Društvom urbani čebelar, Mestno občino Ljubljana in družbo BTC
Klub CD, brezplačne vstopnice

Prosimo, da brezplačne vstopnice prevzamete v Informacijskem središču CD (ob delavnikih odprto od 11. do 13. in od 15. do 20. ure, ob sobotah od 11. do 13. ter uro pred prireditvami).

Najbolj brano
Izjemna interpretinja Edith Piaf Vesna Pernarčič in Uršula Cetinski na mali terasi sredi Ljubljane po včerajšnjem nastopu. (Foto: osebni arhiv)

Ničesar ne obžalujem

Marylin Monroe, 1960; © Fondation Henri Cartier Bresson / Magnum Photos – od septembra dalje v Galeriji CD

Cartier-Bresson julija v palači Grassi, septembra v Cankarjevem domu

Simon Popek, Ženja Leiler, Uršula Cetinski in Saša Globačnik na odprtju Festivala dokumentarnega filma. (Foto: Iztok Dimc)

Vabljeni na malo teraso sredi ljubljane

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI