Simon Popek bo soodločal o dobitnikih zlatih globusov

Programski direktor Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Liffe Simon Popek je postal eden od glasovalcev, ki bodo odločali o prejemnikih zlatih globusov.

Za podelitev zlatih globusov, prestižne nagrade, ki običajno napove tudi dobitnike oskarjev, glasuje tristo glasovalcev iz 85 držav. Slovenija je med njimi zastopana prvič, in sicer s kar dvema glasovoma: poleg Simona Popka, programskega direktorja Liffa, je ta čast pripadla tudi filmskemu kritiku Večera Maticu Majcnu. 


»V času, ko ameriške institucije za podeljevanje nagrad – najvplivnejše in najodmevnejše – po kritikah in škandalih širijo bazo svojih članov, se mi zdi pomembno, da v njih sodelujemo tudi Slovenci. Z zlatimi globusi smo zdaj po Ameriški filmski akademiji (AMPAS), ki podeljuje oskarje in katere članica je Špela Čadež, prisotni tudi v nekoč najbolj zaprti in nedostopni instituciji, ki nemalokrat služi kot kažipot za poznejše oskarje,« je povedal programski direktor Liffa Simon Popek. 

Kakor je dodal filmski kritik Matic Majcen: »Predvsem sem ob tem vesel za slovensko filmsko kritiko kot celoto. Ker že leta hodim po mednarodnih festivalih, vem, kako velikokrat kritiki iz Slovenije v različnih okoliščinah trčimo ob nepremostljive zidove samo zaradi majhnosti naše države. Tokrat se je vendarle odprlo neko okno na najvišji svetovni ravni in upam, da je to zgolj uvod v dolgoročno kontinuiteto slovenskega zastopstva na zlatih globusih in še kje drugje.« 

Simon Popek in Matic Majcen bosta svoj glas prvič prispevala na naslednji, 82. izdaji zlatih globusov januarja 2025 v Los Angelesu.

Značke
Najbolj brano

Obvestilo za obiskovalce

Cankarjev dom izjemno uspešno v prvem polletju 2024

Obvestilo za obiskovalce

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI