Predstavitev spomladanskega dela sezone 22/23

Na današnji novinarski konferenci je vodstvo Cankarjevega doma predstavilo vrhunce spomladanskega dela programa sezone 2022/23, med drugim tudi nov, 1. Mednarodni baletni festival, poimenovan Plesne noči, ki bo ob 30. letnici umetnikove smrti posvečen Rudolfu Nurejevu. 


Kot je uvodoma dejala generalna direktorica Uršula Cetinski: “Z novim festivalom želimo opozoriti na trenutni razcvet baletne ustvarjalnosti na Slovenskem, saj sta oba baletna ansambla s solisti, tako ljubljanski pod umetniškim vodstvom Renata Zanelle kot tudi mariborski, ki ga umetniško vodi Edward Clug, v dobri formi, kar obema institucijama omogoča gostovanja na pomembnih odrih sveta.” Z domačimi in tujimi baletnimi predstavami ter razstavo, posvečeno velikemu Nurejevu, bo festival Plesne noči konec junija dopolnil program Cankarjevega doma.


O programu je izšla programska knjižica >>
Preberite tudi blog Uršule Cetinski >>

Odmevna gostovanja v program resne glasbe 
Spomladi se bodo v programu resne glasbe, opera in baleta zvrstili veliki orkestri in izjemni posamezniki v komornih sestavah: brezčasni pianist András Schiff (7. marca), Komorni zbor in Dvorna kapela Stuttgart (28. marca) z Bachovim monumentalnim Pasijonom po Mateju, ki velja za eno od najzahtevnejših in najdrznejših stvaritev zahodnega glasbenega izročila, Kraljevi škotski nacionalni orkester (10. maja) ter tenorist Aco Bišćević z Godalnim kvartetom Reicha (31. maja). Posebno doživetje bo scenska izvedba Carmine Burane Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič 3. junija.

Novi vodja programa resne glasbe, opera in baleta Aleš Drenik že ambiciozno sestavlja tudi novo sezono Zlatega in Srebrnega abonmaja (2023/24). Med vrhunci je izpostavil jesensko gostovanje Ansambla Modern v Srebrnem abonmaju z deli slovenskih skladateljev Vita Žuraja, Nine Šenk, Vinka Globokarja, Mateja Bonina in Petre Strahovnik.

 
Vollmaier igra Ligetija
Gyorgy Ligeti, ena največjih skladateljskih osebnosti 20. stoletja, vedno znova prihaja v sedanjost, kar govori o resnični moči njegove umetnosti. Pianist, skladatelj in performer Sašo Vollmaier bo na koncertu Kako razložiti Ligetija mrtvemu občinstvu 11. aprila predstavil tri Ligetijeve klavirske skladbe in k vsaki dodal lastni variaciji. »Lotil sem se treh klavirskih kompozicij G. Ligetija, in sicer prve skladbe iz Musice Ricercate, druga bo Etida št. 4 (Fanfare) in tretja Etida št. 13: L’escalier du diable. Vsaka od teh skladb bo dobila dve moji variaciji, prva bo akustična, druga pa elektro-akustična z zvočnimi manipulacijami klavirskega zvoka. Na dan koncerta, 11. aprila, bo izšel tudi album.«
Sašo Vollmaier bo tudi prvi slovenski pianist v zgodovini, ki bo postal Yamaha artist. 

Bogdan Benigar ocenjuje, da bo najpomembnejši dogodek na področju tuje druge glasbe koncert Laurie Anderson, ki bo nastopila 5. junija v Gallusovi dvorani. Ena največjih umetnic zadnjih petdesetih let, vsestranska ustvarjalka in glasbenica bo koncert v Ljubljani izvedla prav na svoj rojstni dan.

V programu druge glasbe, ki ga snuje Benigar, velja v spomladanskem delu izpostavit še Zvončke in trobentice, festival mlade jazzovske ustvarjalnosti, ki jo Cankarjev dom spodbuja, gradi in neguje že 15. leto, ter koncert najvidnejše predstavnice portugalskega fada, Marize (29. maja).

 
Sodobnoplesni presežki 
V okviru sodobnoplesnega in gledališkega programa, ki ga vodi Andrej Jaklič, se bodo zvrstila številna gostovanja: 18. februarja igralska mojstrovina V agoniji po delu Miroslava Krleže in v izvedbi Drame HNK Zagreb, mesec dni za tem (23. marca) premiera novega dela dvojca MN Dance Company z naslovom Perpetuum Mobile, 14. aprila pa prihaja v Cankarjev dom veliki koreograf, plesalec in filmski ustvarjalec Wim Vandekeybus s predstavo Roke se ne dotikajo tvojega dragocenega mene, ki je mitska zgodba o soočenju, preobrazbi, svetlobi, temi in preporodu. Abonma Veličastni bo zaključila predstava Vsak poskus se bo končal z zdrobljenimi telesi in zlomljenimi kostmi Jana Martensa, za naslov katere je avtor uporabil grožnjo kitajskega predsednika Šija Džipinga, izrečeno demonstrantom na ulicah Hongkonga z zahtevami po večji neodvisnosti. Predstavo o moči izvaja neznačilen heterogen ansambel več generacij, ki išče svoj glas znotraj in onkraj plesa.

V koprodukciji Emanata in Cankarjevega doma bo koreograf Jan Rozman predstavil svoje novo delo Screamage (premiera 3. aprila), ki hibridno spaja gib, video, prostor in zvok ter raziskuje razmerje med telesom in digitalno podobo. »Želim si ne zgolj ponavljati preizkušenih vzorcev ampak tudi iti na področje, ki ga ne poznam. V predstavi se premikam od samih predmetov in teles v podobe predmetov in podobe teles. Predstava se, tako kot družba, od 'biti' in 'imeti' premika proti zgolj izgledati. Zanima me odnos med prisotnostjo in podobo tega, ki je le fasada. Zdi se, ko da ni nič več oprijemljivo,« je na konferenci povedal Jan Rozman.
 

Festivali 
Cankarjev dom v pomladnih mesecih producira ali koproducira več festivalov, ki pomembno krojijo našo kulturno krajino, najprej 17. Festival gorniškega filma, ki nastaja v koprodukciji z Društvom za gorsko kulturo, ter 25. Festival dokumentarnega filma, ki bo letos od 10. do 17. marca in bo nagovoril predvsem z okoljsko, pa tudi drugo družbeno-aktualno problematiko.

Cankarjev dom bo gostil tudi predstave 11. bienala slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica od 23. do 25. 2. (organizacija: Društvo za sodobni ples Slovenije), ki je luč sveta prvič ugledala pred dvajsetimi leti.

V Cankarjev dom se vrača tudi festival dijaške ustvarjalnosti Transgeneracije ter 26. Pripovedovalski festival s številnimi novimi pripovedovalsko-glasbenimi produkcijami. V okviru festivala prihaja v Cankarjev dom tudi odličen tuji gost – indijski performer Abišek Tapar, ki v svojih pogosto družbeno angažiranih performansih pripovedovanje ustvarjalno prepleta z dokumentarnim filmom in gledališčem. V Dvorani Duše Počkaj bomo doživeli dokumentarno-pripovedovalski performans Moj dom na razpotju.
V dvoranah CD se bo zgodila tudi Fabula, znova z izvrstnim izborom, in njen teoretski del Fabula v teoriji, katerega pobudnik je Cankarjev dom. V goste bo prišla svetovno znana britanska avtorica, bookerjeva nagrajenka Bernardine Evaristo. 25. maja bosta Cankarjev dom obiskala Jorge in Demián Bucay, oče in sin, oba psihoanalitika in pisatelja, ki bosta predavala o osebnostni rasti in razvoju.

Najstarejši kontinuiirani jazz festival v Evropi je Jazz festivala Ljubljana, ki bo letos že 64. po vrsti in bo z novim programskim soselektrojem (poleg Bogdana Benigarja, vodje programa druge glasbe in jazza v Cankarjevem domu) Borjo Močnikom v začetku julija novo aktualno jazzovsko ponudbo. Tudi v Križankah in Parku Sveta Evrope pred CD.
 

Premiere kulturnovzgojnega programa 
V okviru kuturnovzgojnega programa se v pomladnem delu sezone obetata dve premieri: Gal v galeriji po pravljici Svetlane Makarovič, ki ga pripravljajo mladi kreativni ljudje v okviru Glasbene matice Ljubljana – premiera bo v marcu, ter Gorjanci, priredba Trdinovih Bajk in povesti o Gorjancih, ki bo na odru Štihove dvorane zaživela 18. februarja.

Vodja kulturnovzgojnega in humanističnega programa Barbara Rogelj je na konferenci v pogovoru predstavila novo delo Kresna noč, etno muzikal vsestranskega umetnika in ustvarjalca Janeza Dovča. Libreto sta spisali Jera Ivanc in Saša Eržen, producenta sta Cankarjev dom in Slovensko komorno glasbeno gledališče.

Po besedah Janeza Dovča gre za predstavo, ki bo tako kot zelo uspešen projekt Tesla, ki je nastal v koprodukciji s Cankarjevem domu, aktualno problematiko razkrival večplastno in bo namenjen publiki vseh generacij. “Kresna noč me je napotila k povezovanju akordov ljudskega z modernim, ritma z vokalom, novih občutij s starimi modrostmi in v povezovanju človeka, civilizacije z naravo, kar se mi zdi v teh časih ključno,” je dodal Dovč.

Barbara Rogelj je v okviru humanističnega programa izpostavila literarni dogodek leta: gostovanje Nemške akademije za jezik in slovstvo (Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung iz Darmstadta), ki podeljuje najpomembnejšo literarno nagrado za literarni opus v nemško govorečem prostoru – nagrado Georga-Büchnerja in pa tudi nagrado Sigmunda Freuda za strokovno literaturo. Na tridnevnem gostovanju se bo v Cankarjevem domu med 4. in 6. junijem zvrstilo več kot 80 najpomembnejših nemških literarnih ustvarjalcev. Dogodek nastaja v sodelovanju z Goethe inštitutom v Ljubljani.

 
Razstave 
Osrednji poudarek razstavnega programa v letu 2023 ostaja narava z veliko naravoslovno razstavo V vrtincu sprememb (v sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije), ki bo na ogled do začetka novembra. Spremljale jo bodo manjše fotografske razstave v Mali galeriji (Andreas Müller – Pohle: Okoljski odtisi ter Tilyen Mucik: Floriografija) ter postavitve v preddverjih CD. Posebej velja izpostaviti pregledno razstavo končanih projektov mreže centrov raziskovalnih umetnosti RUK Za humano tehnologijo. Razstava povezuje sodobne tehnologije: kibernetiko, robotiko, virtualno in razširjeno resničnost, holograme ter kreativne raziskave, ki skušajo novomedijske tehnologije vpeljati v sodobno družbo po načelu humanizacije tehnologije. Po besedah direktorice Delavskega doma Trbovlje Špele Pavli Perko bo je bistvo projekta projekt humanizacija tehnologije, “da se tehnologije in novih medijev ne bojimo, temveč z njimi gradimo prihodnost”. Prva intermedijska razstava v CD bo predstavila umetniške inštalacije, ki jo bodo dopolnjevale virtualna realnost in številne demonstracije modelov.

 
Novosti in leto Edvarda Ravnikarja 
Med izstopajočimi dogodki pomladi bo zagotovo odprtje nove dvorane v petem nadstropju Cankarjevega doma, v kateri bodo umetniški program pripravljali od aprila naprej. Odprtje dvorane je sovpadlo z letom, ko se spominjamo 30. obletnice smrti Edvarda Ravnikarja, arhitekta, ki je zaslužen, da program CD živi v stavbi, ki je po eni plati zelo funkcionalna, po drugi pa brezčasna, kar kaže na kakovost njegove vizije. Program ob obeležitvi Ravnikarjevega leta bo Cankarjev dom pripravil v drugi polovici leta 2023.

Generalna direktorica Uršula Cetinski je na novinarski konferenci predstavila tudi novo direktorico Poslovnega sektorja Cankarjevega doma, mag. Marjeto Pečarič, ki je to delovno mesto prevzela s 1. februarjem 2023.

Mag. Breda Pečovnik, direktorica kongresno-komercialnega programa, je skupaj z dr. Vidom Šelihom iz Kemijskega inštituta v Ljubljani predstavila povezovanje kongresne dejavnosti s kulturo.  Evropska zimska konferenca o spektrokemiji plazme, ki poteka v teh dneh v CD, in ki jo je v Ljubljano povabil prav dr. Šelih, je dober primer takega povezovanja.
 

Značke
Najbolj brano

Uršula Cetinski: Odziv na anonimno pismo

Vse najboljše, Ivan Cankar!

Predstavitev 2. Mednarodnega plesnega festivala Baletne noči

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI