Pes, ki me grize

Israel Galván, eden najprodornejših ter največkrat nagrajenih koreografov in plesalcev flamenka, nagovarja z lastnim izraznim jezikom.
 

Pred nekaj leti me je plesni kritik med intervjujem vprašal, kdaj se bom lotil Začarane ljubezni (El amor brujo). Morda sem tam in takrat resnično začel razmišljati o tem projektu. Lotevati sem se ga začel počasi. Rad se namreč spreminjam in grem skozi različna obdobja. Začetna ideja je bila partituri v meni omogočiti, da razvije novo gibanje. Glasba in ples, brez pritiska, kako povedati zgodbo, to je bila tudi tokrat moja prva misel. Naenkrat se mi je posvetilo: El amor brujo je pes, ki me grize. Ves čas sem ga imel blizu in se tega nisem zavedal. Mogoče zato, ker se ne identificiram s plesom flamenka in njegovimi različicami. Bolj kot to sem si želel izvirno zaplesati s Fallovo klavirsko partituro, začutiti vibracije in se soočiti z grozo sredi čarovnije. Israel Galván

Od drugih ustvarjalcev flamenka Israel Galván izstopa vsaj po tem, da nas nagovarja z lastnim izraznim jezikom. Z gibom ustvarja lastno govorico, temelječo na prefinjeni mešanici bogate zgodovine flamenka, vpliva sodobnih plesnih tehnik in ogromne količine vloženega dela, ki vso to mešanico prelije v izviren, edinstven in karizmatičen nastop. 

Sin seviljskega plesalca flamenka se je leta 1994 pridružil skupini Companía Andaluza de Danza, najmočnejši vpliv na uspeh so imeli Enrique Morente, Manuel Soler in Mario Maya. Kljub klasični izobrazbi se je razvil v samosvojega plesalca in koreografa, ki zavestno in namerno neprestano preoblikuje fizični jezik flamenka, pri čemer uporablja tudi performativne vidike drugih ritualov popularne kulture, od nogometa do aktivizma in oblačenja ... Z njim flamenko (p)ostaja ples spomina, sedanjosti in vsega, kar se v njem še ima zgoditi. 

Začarana ljubezen je balet, ki ga je v letih 1914–15 po libretu Gregoria Martíneza Sierre zložil Manuel de Falla. Je zgodba o andaluzijski Ciganki po imenu Candela. Čeprav ljubi moškega z imenom Carmelo, je bila za poroko obljubljena drugemu moškemu. Po dolgih letih je Candelin mož umrl (ubil ga je mož ženske z imenom Lucia), a še naprej v sanjah preganja svojo ženo. Vdova Candela ponovno lahko začne ljubezensko razmerje s Carmelom, a jo še vedno preganja duh pokojnega moža ... Candela uspe nagovoriti Lucío za srečanje, na katerem jo poveže z nekdanjim ljubimcem, svojim pokojnim možem. Ko se ta pojavi, se začne nočni ritualni ples Candele z moževim duhom. A ko bi jo moral duh odpeljati, se mu Candela izogne, namesto nje pa duh odide z Lucio. Od zdaj naprej Candela in Carmelo lahko uživata v svoji ljubezni.
 

TO, 1. marca, ob 19.30  
Abonma veličastnih 7 in za izven
Začarana ljubezen 
El amor brujo
Linhartova dvorana, 28, 25, 17* EUR

Več o predstavi >>
 

Značke
Najbolj brano

Poslaniki Beethovna in Bonna

Dela ene najizvirnejših slikark 20. stoletja prvič pri nas

Ne sledite, bodite tok!

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI