Nova kolekcija dokumentarnih filmov

Dokumentarnega filma se je moč lotiti s številnih zornih kotov in z različnimi pristopi in poetikami. To, kar šteje in je pomembno, je, da do gledalca pride neko sporočilo ali emocija.
Simon Popek, STA, 9. 3. 2023

Pričel se je že 25. Festival dokumentarnih filmov
Na 25. Festivalu dokumentarnega filma so zelo močno zastopane teme ekologije oz. trajnostnega razvoja. Film Nažrli se bomo do smrti problematizira vpliv mesne živilske industrije na naše okolje. Avstrijski film Smeti naše vsakdanje razkriva, kam gre vsa množica proizvedenih smeti. Temni pokrov sveta je slovenski dokumentarni film o svetovnih popotovanjih Matevža Lenarčiča, znamenitega alpinista in pilota, ki s svojim ultralahkim letalom po svetu meri onesnaženost zraka. Indijski film Vse, kar diha govori o enem najbolj onesnaženih mest na svetu, New Delhiju, v katerem dva brata z velikim zanosom skrbita za ptice ujede, ki v tem mestu zaradi onesnaženega zraka množično padajo z neba.Ukrajinsko-danski film Hiša iz trsk o otrocih iz Ukrajine, ki v prehodnem domu za zapostavljene mladoletnike, otroke, odvzete za vzgojo nesposobnim ali nasilnim staršem, čakajo odločitev sodišča, komu bodo predani v skrbništvo. Dokumentarna filma Hiša iz trsk in Vse, kar diha sta nominirana za oskarja za najboljši dokumentarni film.  

Tekmovalni program skupaj z Amnesty International Slovenije ustvarjamo na temo človekovih pravic. Eden od izpostavljenih filmov je Bodi moj glas. Ženske v Iranu se borijo za najbolj osnovne pravice, med njimi proti obveznemu nošenju hidžaba v javnostmi. Njihov glas je postala aktivistka Masih Alinejad, ki je pred desetletjem morala prebegniti v ZDA, od koder vodi upor proti skorumpiranemu režimu. V okviru sklopa Miti, ikone, mediji bo zanimiv tudi film Dekliška druščina o najstniški vplivnici Leonie, ki pa je kljub obiskovanju šole odtujena od vrstnikov, imperativ neprestanega objavljanja novih »vsebin« dodatkov pa je utrujajoč.

Letošnji poklon je posvečen Maku Sajku, velikemu slovenskemu dokumentaristu, drugo posvetilo pa je namenjeno Hubertu Sauperju, avstrijsko-francoskemu dokumentaristu, ki se posveča izkoriščanju črne celine. 
 

Filmi >>

Urnik >>

 

 

Spremljevalni program >>

Nakup vstopnic prek spleta >>

Tegobe in upanje
Uvodnik vodje filmskega programa CD Simona Popka
Dokumentaristi očitno vse rajši uporabljajo naslove, ki ironično ali celo sarkastično poudarjajo vsebine, s katerimi se ukvarjajo. Veseli delavec. Nedolžnost. Nažrli se bomo do smrti. Hiša iz trsk. Smeti naše vsakdanje. Prihajamo v miru. Obravnavane tematike posamezni naslovi razkrivajo bolj, drugi manj, zagotovo pa se tudi na 25. Dokumentarcih obeta nova kolekcija filmov, ki zgovorno pričajo o tegobah 21. stoletja in polpretekle zgodovine. Nekatere režiserje poznamo in smo jih že zdavnaj posvojili – Nikolausa Geyrhalterja, Wernerja Herzoga, Huberta Sauperja –, drugi z nič manjšim zanosom orjejo ledino sodobne dokumentaristike. Eni raziskujejo notranjost človeškega telesa, drugi iz vulkanologije delajo vizualni spektakel, tretji se sprašujejo, kam gredo vse nakopičene smeti tega sveta. 
Beri  dalje >>

O nagradi Amnesty International Slovenije za najboljši film na temo človekovih pravic (sklop Tekmovalni filmi)
Tekmovalni sklop na temo človekovih pravic odstira akutne probleme sodobnega sveta, od ekoloških tematik, pravic delavcev, manjšin, verskega fundamentalizma ipd. Ta sklop služi tudi kot opomnik vsem sodobnim množičnim medijem, ki številne pomembne in pomenljive zgodbe zaradi navidezne neatraktivnosti vse prepogosto potiskajo vstran. Nagrado za najboljši film na temo človekovih pravic podeljuje Amnesty International Slovenije.


Mednarodna žirija

b

mp

t

Boris Petkovič Maja Pan Teona Strugar Mitevska

Več o žirantih >>

Značke
Najbolj brano

2. Mednarodni plesni festival Baletne noči

Simon Popek bo soodločal o dobitnikih zlatih globusov

Poletna muzejska noč v Cankarjevem domu

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI