Mesec ozaveščanja o raku pri otrocih

Mednarodno združenje za pediatrično onkologijo SIOP je september po vsem svetu razglasilo za mesec ozaveščanja o raku pri otrocih. Nanj opozarja zlata barva: zlate pentlje, kampanje na spletu v zlatem, z zlato barvo osvetljene zgradbe. Letos se tej pobudi za izboljšanje ozaveščenosti o teh hudih boleznih otrok priključuje tudi Cankarjev dom. V četrtek, 24. septembra, bo pročelje iz belega marmorja Cankarjevega doma osvetljeno z zlato.

Rakava obolenja pri otrocih so redka, a predstavljajo tretji najpogostejši vzrok smrti pri mlajših od petnajst let. V Sloveniji za rakom zboli približno petdeset otrok letno, s stalnim naraščanjem v zadnjih letih, a z upadom umrljivosti. Danes tako pozdravimo že skoraj osemdeset odstotkov otrok z rakom.

Organizacija SIOP Evropa, ki je bila ustanovljena leta 1970, že vrsto let opozarja na neenakosti pri dostopanju do oskrbe in strokovnega znanja ter o pomenu inovacij v zdravljenju otrok. Otroci in mladi bi morali imeti koristi od hitrejšega in učinkovitejšega razvoja cenovno dostopnih inovativnih zdravil, stopnja ozdravitve pa bi se morala povišati.

Prav v septembru strokovna javnost pozornost namenja otrokom in mladostnikom, ki se borijo z rakom, družinam, ki zanje skrbijo, zdravstvenim delavcem in negovalcem, preživelim, otrokom, ki so izgubili življenje, ter raziskovalcem. Leto 2020 je še posebej težavno, saj se svet sooča s pandemijo koronavirusa, ki zahteva veliko pozornosti in sredstev. Toda rak ni izginil. CCI Europe, evropska veja združenja, ki zastopa starše in bolnike, PanCare, ki združuje preživele z rakom v otroštvu ter strokovnjake s tega področja), ter SIOP Europe, Evropsko združenje za otroško onkologijo, združujejo moči za ozaveščanje o raku pri otrocih in mladih.

S podporo evropske pediatrične hematološko-onkološke skupnosti je bil razvit strateški načrt SIOP Europe »Evropski načrt za boj proti raku otrok in mladostnikov« z namenom povišanja stopnje ozdravitve ter kakovosti dolgoročnega preživetja otrok in mladostnikov z rakom do leta 2025.  Med ključnimi prednostnimi nalogami so naložbe v raziskave, pospeševanje razvoja in dostopnosti inovativnih zdravil, zmanjševanje neenakosti, zagotavljanje zelo kakovostnega, dostopnega in stroškovno učinkovitega zdravstvenega varstva ter še veliko več.


Ali ste vedeli *:

  • Vsakih petnajst minut se v Evropi ena družina sooči z uničujočo novico, da ima njen otrok raka.
  • Vsako leto v Evropi umre več kot šest tisoč otrok in mladih zaradi ene od vrst raka. To je enakovredno kar dvestotim šolskim avtobusom.
  • Vsako leto je v Evropi petintrideset tisoč novih primerov otroškega raka.
  • Danes v Evropi živi skoraj petsto tisoč dolgotrajno ozdravljenih otrok. To je enako številu prebivalcev velikega evropskega mesta, kot so Antwerpen (Belgija), Lyon (Francija) ali Lizbona (Portugalska).
  • V evropskih regijah preživetje rakavih otrok niha tudi do dvajset odstotkov.
  • Za raziskave raka v otroštvu je v Evropi namenjenih desetkrat manj javnih sredstev kot v ZDA.


*povzeto po spletni strani združenja https://siope.eu/shinegold
 

Značke
Najbolj brano

Obvestilo za obiskovalce

Poslaniki Beethovna in Bonna

Dela ene najizvirnejših slikark 20. stoletja prvič pri nas

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI