Cankarjev dom
Od 15. jan. do 1. mar. 2020

Zajčja luknja

Fotografija, magija in resničnost
Mednarodna fotografska razstava

V okviru festivala Slovenija 2050

Kuratorska ekipa (Membrana): Jasna Jernejšek, Jan Babnik

Vse od njenega izuma je bila fotografija – tako v smislu fotografskega posnetka kot širšega družbenega aparata fotografije – vedno prežeta z vero v prodorno, skoraj čarobno močjo.

Od zgodnjega prepričanja v njeno zmožnost "kraje duš" do sodobnega prepričanja v njeno moč "kraje podatkov", se je naše razumevanje izvora te moči spreminjalo in razvijalo. V preteklosti je izviralo iz dojemanja fotografije kot čarobne emanacije stvarnosti, danes pa vse bolj izvira iz njene vpetosti v podatkovne sisteme (in njene zmožnosti manipulacije) znotraj vseprisotnega aparata družbenega nadzora. V tako raznolikih praksah, kot sta na primer fotoreporterstvo in spiritualistična fotografija, ji je bila zadana naloga, da razkrije več kot lahko razkrije človeški pogled, da kot puščica prestreli resničnost, da nevidno naredi vidno, odsotno prisotno, daljno bližnje in da nas popelje onkraj omejitev človeške zaznave ter onkraj fizičnih omejitev prostora in časa. Da gradi iluzorne in fantastične krajine in hkrati razbija iluzorične predstave o svetu. Fotografije nam je dala novo – izrazito fotografsko – razsežnost videnja in nikoli ni nehala vznemirjati našega raziskovalnega duha pri odkrivanju vsega neznanega, nevidnega, nerazumljivega, pretiranega, začaranega – magičnosti sveta torej.

Ta posebna moč fotografije danes še vedno vztraja, le da je njeno preteklo "analogno" magijo nadomestila nova, veliko bolj izmuzljiva, neobvladljiva in nedojemljiva magija algoritemskih enačb, strojnega vida, virtualne in obogatene resničnosti – magija naše distopične prihodnosti. Fotografiji nikoli nismo odrekli njenih izvornih mističnih lastnosti – in tako ostaja ena izmed najbolj magičnih tehnologij današnjega časa.

Zajčja luknja

Od 15. jan. do 1. mar. 2020
Več terminov

Prosti vstop

V sodelovanju z Zavodom Membrana in revijo Fotografija
 

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija: ENKI