Od 7. jan. do 1. mar. 2020

Tanja Vujinović

Likovni kritiki izbirajo - cikel predstavitev Slovenskega društva likovnih kritikov.
Izbor: Miha Colner

Tanja Vujinović v svojih delih često opozarja na naraščajočo onesnaženost okolja na način predstavljanja zgodovinske in kozmološke vloge različnih organskih elementov za življenje na planetu zemlja. Delo Carboflora izvirno povezuje tok podatkov iz najbližje merilne postaje, ki meri vsebnost petih najbolj pogostih onesnaževalcev zraka in tako uravnava višine petih rastlin v aplikaciji. To virtualno okolje je naseljeno z rastlinami, ki spominjajo na zemeljsko floro izpred več sto milijonov let, bolj natančno na rastje iz obdobja Karbona, ki danes tvori nahajališča premoga. Uporaba fosilnih goriv se je že večkrat izkazala za izjemno škodljivo za vso zemljo, vendar upanje, da se lahko ob popolnem prenehanju njihove uporabe obrnejo trendi globalnih klimatskih sprememb in se planet vrne na izhodišče pred začetkom industrijske revolucije, še vedno obstaja. Carbofora pa na simbolni ravni predstavlja količine škodljivih delcev v atmosferi.


Tanja Vujinović (1973) je novomedijska umetnica, ki je diplomirala je iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Beogradu, se izpopolnjevala na Kunstakademie v Düsseldorfu in doktorirala iz filozofije in teorije vizualne kulture na Fakulteti za humanistične študije v Kopru. Je soustanoviteljica SciArtLaba, ki deluje v sklopu Inštituta Jožef Štefan v Ljubljani, ter vodi neodvisno organizacijo Ultramono. V svojem raziskovalnem in umetniškem delu spaja tradicionalne discipline in nove tehnologije, pri tem pa se posveča vprašanjem o vplivu tehnologije

Miha Colner (1978) je umetnostni zgodovinar, ki deluje kot kustos pri MGLC - Mednarodnemu grafičnemu likovnemu centru oziroma v dislocirani enoti Švicarija v Ljubljani. Prav tako pa je aktiven kot publicist, specializiran za področja fotografije, grafike, gibljive slike in različnih oblik (novo)medijske umetnosti, in občasni predavatelj. Med leti 2006-2016 je bil kustos pri Photonu - Centru za sodobno fotografijo v Ljubljani. Od leta 2005 objavlja članke v časopisih, revijah, strokovnih publikacijah in na lastnem blogu. Živi in deluje v Ljubljani.

Tanja Vujinović

Od 7. jan. do 1. mar. 2020
Več terminov

Prosti vstop

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI