Pretekli dogodek
Do 31. maja 2022

Silvester Plotajs Sicoe: V punk naravi je skrit zen

Zaradi vzdrževalnih del bodo razstave 16., 17. in 18. aprila ZAPRTE.
Likovni kritiki izbirajo - cikel predstavitev Slovenskega društva likovnih kritikov.
Izbor: Aleksander Bassin

Slikar se je s svojim avtorsko zelo specifičnim delovanjem uveljavil že v prvem desetletju novega tisočletja, in to potem ko so v njem uvodoma prevladovali umetniki, ki so v svojih različicah abstraktizma iskali izviren vstop v sublimno. Ali lahko tedaj zapišemo, da je Plotajs protagonist nove antipop generacije: generacije, ki ji je hedonizem primaren in vedno navzoč ustvarjalni vzgib ter ki si zagotavlja svoje nadaljnje izhodišče za naracijo v podobah javnih idolov ter drugih fetišiziranih človeških in živalskih likov, zasebnega konvencionalnega inventarja. Povsod in vedno je čutiti latentno navzočnost človeškega bivanja, njegovega delovanja in udejstvovanja; takšna slikarska refleksija je vedno pozitivna in seveda razdajajoča se v skoraj apoteozno vzneseni barvitosti.

So sledovi novega ekspresionizma, če pomislimo na Nove divje (Neue Wilden) iz nemškega kulturnega prostora in na njihovo slovensko parafrazo skupine slikarjev, ki so se na skupinskih razstavah poimenovali Divji v srcu, navzoči v Plotajsovem slikarstvu? Lahko zapišemo pozitivni odgovor, pri čemer imamo pred očmi slikarjevo poetiko, ki ne pristaja na ideologijo omenjene že historične nemške skupine, temveč se prepušča svojim lastnim, doživetim zgodbam, ki se seveda lahko naslanjajo stilno tudi posredno na bližnjo zgodovino umetnosti.
V tem smislu razumemo tudi umetnikovo besedno skovanko punk kubizem – tako poimenovano serijo slik, ki so nastale v letih 2020/21 in med katere sodi tudi razstavljeno delo. Punk kot glasbena zvrst takoimenovane subkulture je Plotajsu očitno ostala v zavesti tudi danes ob remiksu, medtem ko na sedaj razstavljeni sliki ostajajo samo kot reminiscenca na kubizem geometrizirani liki, tako tisti, ki oblikujejo sam slikarski prostor, kot tudi tisti funkcionalni, ki podpirajo zgledno, kubistični perspektivi vdano ploskev, predstavljeno  v izzivalnih rožnatih tonih, kjer ob belem zavihku na njej počiva listnata vejica. Slika v omenjeni avtorski seriji punk kubizma tako po svoji motivni in izrazito rumenkasto žolti površini zagotovo izhaja iz posebne umetniku lastne čustvene zadržanosti. 

Je to tudi vzrok za podnaslovitev o skritem zenu? Če so zenu pripisani (cit. Dušana Osojnika, prvi program RTVSLO, 27. 2. 2017) umirjenost, uravnovešenost, pozornost, modrost, harmonija, red, tudi askeza in neobčutljivost, ter je prav zaradi tega za nas zahodnjake še vedno privlačen, je odgovor na vprašanje, kaj je nekakšna rdeča nit zena: ukvarjanje s človeškim umom in egom.

Umetniku se je torej posrečilo prav tej sliki podati zelo odkrit, zanimiv odgovor.

Aleksander Bassin
 

neonska podoba 30. 4. 2021

skozi pokrajino 
trikotnikov
mastnih kaktusov
rdečih mokrih
kvadratov
skozi strastne 
krike in vzdihe
punk slikarjev
in predpesnikov
skozi zapuščena
gnezda ljubezni
se vali drobno
zeleno jajce
punk kubista
ki še ne ve
za kubizem
in se zapuščen 
neogret podaja
v kričeče življenje
neonskega gozda

 

Silvester Plotajs Sicoe 
Silvester Plotajs Sicoe je bil rojen 12. aprila 1965 v Ljubljani. Leta 1988 je diplomiral pri profesorju Emeriku Bernardu na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani ter tam nadaljeval podiplomski študij iz slikarstva pri profesorju Gustavu Gnamušu in iz grafike pri profesorju Lojzetu Logarju. Leta 1990 se je študijsko izpopolnjeval pri profesorju Martinu Tissingu na Akademiji Minerva v Groningenu na Nizozemskem. Od 1992 deluje kot svobodni ustvarjalec. Je prejemnik več nagrad, med drugimi študentske Prešernove nagrade leta 1987, priznanja Univerze v Ljubljani za pomembna umetniška dela leta na področju slikarstva 2009, priznanja Riharda Jakopiča 2013 in nagrade Riharda Jakopiča 2021. Razstavljal je na skupinskih razstavah ter imel veliko samostojnih razstav doma in v tujini, nazadnje Punk kubizem decembra 2021 v Švicariji in skupinsko Divji v srcu v Kvartirni hiši v Celju oktobra 2021. Kot svobodni umetnik deluje v Ljubljani. 

Silvester Plotajs Sicoe: V punk naravi je skrit zen

Do 31. maja 2022
Več terminov

Prosti vstop

Zaradi vzdrževalnih del bodo razstave 16., 17. in 18. aprila ZAPRTE.

V sodelovanju s Slovenskim društvom likovnih kritikov 

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI