Natalija Šeruga Golob Cankarjev dom razstava
Pretekli dogodek
4. dec 2018 - 6. jan 2019

Natalija Šeruga Golob

Likovni kritiki izbirajo - cikel predstavitev Slovenskega društva likovnih kritikov.
Izbor: Maja Škerbot

Likovni kritiki izbirajo - cikel predstavitev Slovenskega društva likovnih kritikov


Izbor: Maja Škerbot

 

Čeprav se Natalija Šeruga Golob primarno izraža v klasičnem mediju slikarstva, njene slike niso klasične ne po obliki ne po vsebini, od tega se oddaljuje tudi večina njenih postavitev. Če je le mogoče, se umetnica v zadnjih letih izraža s slikarskimi instalacijami. V njih druži na pergament aludirajoče slike z ready made objekti, po novem tudi z videom. Atmosfera, ki jo Šerugova ponuja na svojih razstavah, pa tudi na spletni predstavitvi njenega dela (www.natalijaseruga.si), vabi gledalce k poetičnemu razmisleku o razširjenem dojemanju realnosti.

Stvarnost je večdimenzionalna, povezava stofflich in feinstofflich svetov je usodna, naše zaznavanje pa nikakor in nikoli omejeno le na pet čutov.

Maja Škerbot

Razširjeno dojemanje stvarnosti

Ko se je v delu Natalije Šeruga, v najbolj aktualnem ciklu Salve Regina, iz katerega je tudi pričujoč izbor – sicer je bil letos spomladi cikel razstavljen z Umetnostno galerijo Maribor v kleteh mariborskega Lutkovnega gledališča, jeseni pa tudi v Miheličevi galeriji na Ptuju – motivom odraslih posameznikov ali parov (duše iz onstranstva, ki hrepenijo po novih izkušnjeh) pridružil motiv otroka (antropomorfizacija duše, ki čaka oz. raziskuje možnosti za novo utelesitev), je postalo jasno, da se umetnica bodisi marsičesa zaveda bodisi deluje kot intuitivna prevodnica med t. i. stofflich in feinstofflich svetovoma. Ali je to, kar se skoraj zagotovo začelo pred leti kot intuicija, torej kot raziskovanje mističnega, umetnica že ozavestila in racionalizirala, v polju umetnosti niti ni tako pomembno.

Umetniško ustvarjanje Natalije Šeruga odslikuje in spodbuja tudi druge k razmišljanju in ozaveščanju o razširjenem dojemanju stvarnosti – o tem, torej, da smo ljudje del neke izjemno velike univerzalne celote, ki vpliva na nas, mi pa nanjo.

Maja Škerbot

Natalija Šeruga je bila rojena 1971 v Mariboru. Študirala je slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer je leta 1999 diplomirala, 2003 pa magistrirala. Redno razstavlja samostojno, udeležuje pa se tudi skupinskih razstav. Njena dela najdemo v več umetniških zbirkah (UGM, NLB, Zbirka Talum, Slovenski kulturni center Korotan na Dunaju, Mestna galerija Nova Gorica, Galerija Murska Sobota). Kot svobodna umetnica živi in ustvarja v Radencih.

Natalija Šeruga Golob

4. dec 2018 - 6. jan 2019
Več terminov

Prost vstop

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI