Pretekli dogodek
16. maj 2019 17:00

Judita Krivec Dragan: Komentirani ogled 13. Slovenskega bienala ilustracije

Ogled razstave v spremstvu komentarjev strokovnjakov.

Trinajsto izdajo Bienala slovenske ilustracije, ki ga Cankarjev dom v sodelovanju z ilustratorsko sekcijo ZDSLU prireja in razvija od leta 1993, bomo ob četrtkih pospremili s komentarji gostov. Strokovnjaki, ki se ilustracije v svojih poklicih dotikajo bodisi kot umetniki bodisi kot umetnostni zgodovinarji, kritiki in kuratorji, bodo letošnji dvoletni pregled ilustracije predstavili s svojega zornega kota. Tako bodo svoj izbor razstavljenih del postavili v kulturno-družbeni kontekst in zagotovili širše, a hkrati bolj precizno dojemanje tega, še vedno pogosto prezrtega področja vizualne umetnosti.

 

Judita Krivec Dragan je po poklicu profesorica umetnostne zgodovine in sociologije, s strokovnim nazivom višji kustos (specializirana za 20. stoletje in sodobno umetnost) in članica mednarodne zveze likovnih kritikov AICA. Izkušnje na področju muzealskega in galerijskega dela si je kot kustos pridobivala v Galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec, programski vodja Galerije ZDSLU v Ljubljani, občasno pa tudi v drugih slovenskih in tujih razstaviščih.

Ukvarjala se je s publicistiko, uredništvom in likovno kritiko (pet let je bila dnevni kritik časopisa Dnevnik za področje vizualnih umetnosti) – tekste je med drugim objavljala v revijah Likovne besede, Oris Zagreb, Art.si, Otrok in družina, v časopisih Naši razgledi, Delo, Dnevnik in Ampak, ter pripravljala avtorske oddaje o kulturi na Televiziji Slovenija (dve leti monografsko oddajo Podoba podobe).

Bila je soustanoviteljica Slovenskega bienala ilustracije in njegova dolgoletna kustosinja, članica različnih komisij ter avtorica besedil za področje otroške in mladinske ilustracije (med drugim Levstikova nagrada, Mladinska knjiga, Ljubljana; Izvirna slovenska slikanica, GZS, Podobe domišljije, Sarmede) in umetnosti 20. stoletja. V zadnjih letih se bolj intenzivno posveča področju ilustracije, med pomembnejšimi prispevki so spremne študije v monografijah vodilnih slovenskih ilustratork in ilustratorjev (Jelka Reichman, Marlenka Stupica, Ančka Gošnik Godec, Lucija Stupica, Marjanca Jemec Božič, Marjan Manček), ki jih je izdala Mladinska knjiga.

Od leta 2004 je zaposlena na Ministrstvu za kulturo RS za področje vizualnih umetnosti.

Judita Krivec Dragan: Komentirani ogled 13. Slovenskega bienala ilustracije

16. maj 2019 17:00
Več terminov

7 EUR

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija: ENKI