Pretekli dogodek
3. mar. - 6. sept. 2020

Ivo Mršnik

Likovni kritiki izbirajo - cikel predstavitev Slovenskega društva likovnih kritikov.
Izbor: Iza Pevec

Razstave so odprte od ponedeljka do sobote od 12. do 19. ure. Ob nedeljah so zaprte.

Vstop v Galerijo CD in druge razstavne prostore je pri službenem vhodu s Prešernove ceste (iz Parka Sveta Evrope).


Skladno s smernicami NIJZ o postopnem odpiranju muzejev, galerij in drugih prostorov, kjer poteka sorodna dejavnost, vas prosimo, da ob obisku upoštevate naslednje usmeritve>>


 



Izbor: Iza Pevec

Glave, ki jih je začel upodabljati v osemdesetih, se razkrajajo v poudarjeno linijo, ki se začenja in zgosti v točki desnega očesa. Lahko poznejše psihograme razumemo kot zgoščeni ekvivalent tej odločilni gesti prvih zarisov v površino? Ali pa kot serijo minimalnih izrazov impulza, s katerim se začne neko delo in iz praznine nastaja nekaj? Njihova serialnost asociira na nenehno začenjanje, nenehno iskanje smisla in vztrajanje, beleženje prezence, ki se skoraj vedno prikaže na naslednji zaplati bele nalepke. Ta drobna, ponavljajoča se ekspresivnost vzpostavlja na videz paradoksalno napetost Mršnikovih del – ekspresija ostaja »ujeta« v sistem pravokotnikov in nadaljevanja, ki to ekspresijo še poudari. Med konceptualnim, bolj idejnim pristopom in likovno ekspresijo umetnikove poteze torej ni nujno velikega prepada.

Ivo Mršnik, rojen leta 1939, je leta 1968 diplomiral na oddelku za slikarstvo Akademije za likovno umetnost v Ljubljani. Istega leta se je zaposlil kot likovni pedagog na Osnovni šoli Vič v Ljubljani, hkrati pa do 1970 nadaljeval študij slikarske spe­cialke pri prof. Maksimu Sedeju. Zatem je nadaljeval tudi študij grafične specialke pri prof. Riku Debenjaku in prof. Marjanu Pogačniku. Na grafični specialki je diplomiral leta 1972, na slikarski pa 1975 pri prof. Gabrijelu Stupici. Od leta 1978 je bil zaposlen na Pedagoški fakulteti v Ljubl­jani, od 1998 kot redni profesor za risanje in grafiko z metodiko. 1. oktobra 2005 se je upokojil. Decembra 2011 mu je Univerza v Ljubljani podelila naziv zaslužni profesor. Med pomembnejša priznanja, ki jih je prejel za svoje delo, sodi tudi nagrada Ivane Kobilca za življenjsko delo, ki mu jo je leta 2018 podelilo Društvo likovnih umetnikov Ljubljana.

 

Iza Pevec, rojena leta 1987, je končala študij umetnostne zgodovine in primerjalne književnosti ter je samozaposlena v kulturi. Občasno pripravlja razstave, predvsem pa piše o umetnosti in kulturi. Bila je sodelavka Radia Študent, od leta 2014 je sodelavka Radia Slovenija – programa Ars, sodeluje tudi z revijo Fotografija. Končala je tudi dvoletni program Šole za kuratorske prakse in kritiško pisanje v okviru SCCA Ljubljana.

Ivo Mršnik

3. mar. - 6. sept. 2020
Več terminov

Prost vstop

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI