Pretekli dogodek
10. feb. - 24. mar. 2022

Design Konsum

Bienalna selekcionirana razstava Društva oblikovalcev Slovenije

Novinarska konferenca Društva oblikovalcev Slovenije bo 10.2.2022 ob 10. uri v Veliki sprejemni dvorani CD

Tokratna bienalna razstava Društva oblikovalcev Slovenije 2022 aktualizira položaj oblikovanja v sodobni potrošniški družbi in jo nagovarja s provokativnimi vprašanji. Ali se zavedamo, da je vse okrog nas oblikovano? Kako v oceanu ponudb razločevati kakovost oblikovanja predmetov, storitev, prostorov in okolij? Kako razumeti razliko med kakovostjo in količino? Kakšno je razmerje med potrošnikom in oblikovalcem?
 
Razvita družba se duši v hiperprodukciji, v neskončnih možnostih izbire in v ugodnih pogojih porabe, kar jo tako bremeni, da ne zmore več smiselno izbirati. Pot iz začaranega kroga pa je mogoča le z zavestno odločitvijo, ki temelji na širšem razmisleku. Razstava z naslovom Design Konsum neposredno naslavlja obiskovalca/uporabnika in mu ponuja nove izbire.

Razstava želi spodbuditi kritično refleksijo sodobne potrošniške družbe ter razmislek o pomenu lastnega kakovostnega oblikovanja, njegovega vrednotenja in umeščanja v naš vsakdan. Uporabnost oblikovanja predstavlja filter, ki pomaga izbrati boljšo rešitev. Namesto cenenih izdelkov dvomljive proizvodnje uporabimo, kar nam leži tako rekoč na krožniku. To je trajnostna in dolgoročna naložba. S kakovostno izbiro lahko vsak posameznik vpliva na skupno prihodnost. 

V prednosti je odločitev za kakovostno bivanje, domače znanje, kratke dobavne poti, kakovostno in okolju prijazno proizvodnjo, ekološke in trajnostne rešitve, organsko in razgradljivo, reciklirano iz naravnih, neškodljivih materialov ter nenazadnje za estetsko dovršeno in uporabniku prijazno oblikovanje. To so izzivi sodobnega oblikovanja. 

Postavitev razstave je zasnovana kot longitudinalna kompozicija, ki jo sestavlja dolga miza, na kateri so urejeni pogrinjki s krožniki oblikovanja. Na krožniku, velikem disku, na katerem je natisnjen posamezen izdelek ali grafika, je tokrat opazovalcu postreženo kakovostno oblikovanje.

 

Design Konsum

10. feb. - 24. mar. 2022
Več terminov

Prosti vstop

Vodja projekta, koncept razstave: Mateja Panter
Postavitev razstave: Matej Filipčič, Mateja Panter, Anka Štular
Vizualne komunikacije: Anka Štular
 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI