Pretekli dogodek
18. apr. 2019 17:00

Arjan Pregl: Komentirani ogled 13. Slovenskega bienala ilustracije

Ogled razstave v spremstvu komentarjev strokovnjakov.

Trinajsto izdajo Bienala slovenske ilustracije, ki ga Cankarjev dom v sodelovanju z ilustratorsko sekcijo ZDSLU prireja in razvija od leta 1993, bomo ob četrtkih pospremili s komentarji gostov. Strokovnjaki, ki se ilustracije v svojih poklicih dotikajo bodisi kot umetniki bodisi kot umetnostni zgodovinarji, kritiki in kuratorji, bodo letošnji dvoletni pregled ilustracije predstavili s svojega zornega kota. Tako bodo svoj izbor razstavljenih del postavili v kulturno-družbeni kontekst in zagotovili širše, a hkrati bolj precizno dojemanje tega, še vedno pogosto prezrtega področja vizualne umetnosti.

Arjan Pregl (1973) je končal podiplomski študij slikarstva (zadnji semester na IUP Indiana University of Pennsylvania, ZDA) ter podiplomski študij grafike na Akademiji za likovno umetnost, UL. Njegova slikarska dela so vključena v več pomembnih umetniških zbirk (Moderna galerija, Ljubljana, Mednarodni grafični likovni center, Evropski parlament, ilustracije pa v zbirko Šivčeve hiše). 
Do zdaj je ilustriral več kot dvajset knjig, ilustracije pa objavljal v prenekaterih otroških in mladinskih revijah, kot so PIL PLUS, Kekec in Galeb. Zanje je prejel različne nagrade in priznanja, med drugimi: nominacijo za izvirno slovensko slikanico, priznanje Hinka Smrekarja, naziv najlepša knjiga poezije (30. Slovenski knjiži sejem) in nagrade nova pota (skupaj s Tomažem Šalamunom).
Vodenje bo zastavljeno kot osebni pogled, za izhodišče pa bo vprašanje: Kaj ima oktobrska revolucija z otroško ilustracijo dandanes?

Napovedujemo še:
ČE, 25. aprila, ob 17. uri Tatjana Pregl Kobe, umetnostna zgodovinarka in pisateljica
ČE, 9. maja, ob 17. uri Peter Škerl, žirant, ilustrator in grafični oblikovalec 
ČE, 16. maja, ob 17. uri Judita Krivec Dragan, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka

Arjan Pregl: Komentirani ogled 13. Slovenskega bienala ilustracije

18. apr. 2019 17:00
18. apr. 2019 17:00
Več terminov

7 EUR

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI