5. dec. 2023 19:00

Veliki koncert Godbe Slovenskih železnic in Balkan boys

Prireja: Kulturno društvo Godba Slovenskih železnic

Koncert Godbe Slovenskih železnic in Balkan Boys je pravo glasbeno doživetje, ki tradicionalno slovensko glasbeno dediščino združuje z živahnimi ritmi Balkana. Godba Slovenskih železnic ustvarja edinstveno glasbeno simbiozo v harmoniji svoje bogate glasbene zgodovine in izkušenj na mednarodnih odrih ter pristne divje energije inovativnih Balkan Boys.

Njihov skupni nastop v Cankarjevem domu je vrhunec letošnjega sodelovanja obeh skupin, v katerem melodije pihalnih inštrumentov prepletajo z balkanskimi ritmi.

Poslušalcem obljubljajo nepozabno glasbeno popotovanje!

 

Godba Slovenskih železnic

Godba Slovenskih železnic je prva železničarska godba, ki je nastala na Slovenskem, in je hkrati edina še dejavna od nekdaj številnih slovenskih železničarskih godb. Ohranila je svoje prvotno poslanstvo in že več kot 120 let ponosno predstavlja slovenske železničarje ter bogato slovensko kulturno dediščino doma in v tujini.

Več kot sedemdeset članov orkestra, ki je nastal leta 1902 v Zidanem Mostu, nadvse uspešno koncertira na različnih kulturnih prireditvah doma in v tujini. Med drugim so slovensko glasbo in kulturnozgodovinsko dediščino naše domovine predstavljali na turnejah po Severni Ameriki, Avstraliji in Kitajskem. Domovino pa dejavno promovirajo tudi po vsej Evropi. Nastopali so denimo na mednarodnih festivalih v Španiji in Makedoniji, predstavljali Slovenijo s koncertom vojaških skladb slovenskih avtorjev na sedežu Nata v belgijskem Bruslju, sodelovali na kulturnih prireditvah v Nemčiji in Franciji, koncertirali v vsej naši soseščini, sodelovali z orkestri iz tujine in ustvarjali tesne čezmejne kulturne povezave. Sodelujejo s številnimi glasbeniki.

Godba Slovenskih železnic je vsestranski pihalni orkester, ki je v kulturnem pogledu močno presegel prostor, iz katerega izhaja, ter se suvereno umestil kot kulturni ambasador slovenskih železničarjev in velik promotor slovenske kulture po vsem svetu. Koncertirajo na najvišji kakovostni ravni v Sloveniji ter svojo vlogo sprejemajo izjemno resno, jo skrbno ohranjajo in jo v duhu kulturnega sodelovanja še razvijajo.

Dirigent godbe je Franci Lipovšek, profesionalni glasbenik z več kot tridesetletnimi izkušnjami v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, v katerem je igral rog. Je profesor na glasbeni šoli in mentor številnih uspešnih mladih glasbenikov. Vlogo dirigenta Godbe Slovenskih železnic je prevzel leta 1999 in omogočil izjemen razvoj orkestra. Za svoje delo v glasbi je prejel številne nagrade, med njimi tudi prestižno medaljo Bojana Adamiča.

 

Balkan Boys

Balkan Boys je slovenska skupina z balkansko dušo. Predstavlja pravi pomen in namen balkanske glasbe – ljubezen, pozitivno energijo in dobre vibracije. Skupino sestavljajo akademsko izobraženi glasbeniki Rok Nemanič - Nemo (trobenta in glas), Uroš Nemanič (bobni), Emir Ibrakić - Đemo (kitara), Ilj Pušnik (bas kitara), Žiga Vehovec (harmonika), Matija Marion (saksofon) in Andrej Štrekelj (trobenta). Njihov energični odrski nastop je povezava balkanskega melosa z drugimi ritmi sveta: rumba, ska, swing, reggae, gipsy. Energija na odru, odlična improvizacija in dognana glasbena izvedba popeljejo občinstvo na povsem novo raven.

Z Godbo Slovenskih železnic so začeli sodelovati leta 2023 in jeseni pripravili energičen skupni koncert na prostem, sodelovanje pa bodo kronali z velikim koncertom v Cankarjevem domu in tremi novoletnimi koncerti. 

Veliki koncert Godbe Slovenskih železnic in Balkan boys

5. dec. 2023 19:00
5. dec. 2023 19:00
Več terminov

13,00 | 19,00 EUR

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Gallusova dvorana

Naše dvorane

Razgibana zunanjost Cankarjevega doma sledi organizaciji v notranjosti, kjer na dvaindvajsetih prizoriščih domujeta kulturno-umetniški program in kongresno-prireditvena dejavnost. Dvorane so tehnično opremljene za prireditve vseh vrst in žanrov.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI