27. apr. 2023 19:30

Koncert ob 50-letnici Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič

Prireja: Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič

Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič v letošnjem letu obeležuje 50 let neprekinjenega delovanja. Ta pomemben jubilej bodo pevke in pevci ter glasbeniki pod taktirko dirigentke Pie Cah obeležili z velikim koncertom v Cankarjevem domu 27. aprila, na dan upora proti okupatorju. Izbira datuma ni naključje, saj je  glavno poslanstvo zbora, ki je bil ustanovljen konec leta 1972 v Bazovici pri Trstu na pobudo bivših partizanov, prenašanje izročila NOB in odporniškega gibanja, ohranitev partizanske pesmi ter posredovanje idealov miru, bratstva in enakopravnosti med narodi.

Na odru Gallusove dvorane se bodo Pinkotom, kot se jih je prijel vzdevek, pridružili tudi njihovi glasbeni prijatelji, ki z njimi delijo iste vrednote: Ženski pevski zbor Kombinat, Vlado Kreslin, Drago Mislej Mef, Darko Nikolovski, Rudi Bučar, Primož Siter, Boštjan Velkavrh in morda še kdo. 

Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič ni zgolj partizanski zbor, ki ohranja izročilo slovenskega odporništva s partizansko in uporniško pesmijo.  Je institucija, ki  si že polnih 50 let prizadeva  za utrjevanje slovenske narodne zavesti  v zamejstvu in za uveljavljanje slovenske kulture.  Ob 40-letnici delovanja je tedanji predsednik države Borut Pahor zbor nagradil z najvišjim državnim priznanjem - Zlatim redom za zasluge.

Pred letom dni je zbor kar čez noč  ostal brez svojega dolgoletnega sedeža  na Padričah, saj je dal tržaški župan Roberto Dipazza brez vnaprejšnje napovedi območje nekdanjega begunskega taborišča, kjer naj bi tržaška univerza želela urediti kampus, zapreti. Kljub obljubam, da bo »zadeva kmalu rešena«, Pinkoti ostajajo brez svojega doma, za vaje pa najemajo dvorano na Proseku.  A se ne dajo in pogumno kljubujejo neprijaznim razmeram.

Prvi dirigent in hkrati tudi eden od ustanoviteljev zbora je bil Oskar Kjuder, bivši partizan, borec Prekomorskih brigad in zaveden Slovenec iz vasice Lonjer pri Trstu, ki je zbor vodil polnih 25 let. Za njim je to vlogo prevzela Pia Cah, doma iz Križa pri Trstu, ki zbor vodi še danes. Tržaški pevci so uporniško in partizansko pesem ponesli po Italiji, Sloveniji in vsej takratni Jugoslaviji, zbor pa je gostoval tudi drugod po Evropi in v nekdanji Sovjetski zvezi. Za njimi je že več kot 1000 nastopov.

Od začetka do danes se je v zboru zvrstilo več kot 550 članov (pevci, solisti, orkestraši, recitatorji), tako Slovencev in Italijanov s tržaškega in goriškega Krasa kot tudi Slovencev iz različnih koncev Slovenije. Sprva moški zbor so pred 25 leti obogatili tudi ženski glasovi.  Zbor trenutno šteje več kot 70 aktivnih članov. Pevcev, ki v zboru pojejo od samega začetka, je le še peščica, zato so toliko bolj veseli novih moči, zlasti mladih z obeh strani (nekdanje) meje, ki so se v zadnjem desetletju pridružili zboru. Njihov prihod je zagotovilo, da bodo vrednote, za katere si Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič prizadeva že pol stoletja, živele tudi v prihodnje.

Koncert ob 50-letnici Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič

27. apr. 2023 19:30
27. apr. 2023 19:30
Več terminov

18,00 | 22,00 EUR

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Gallusova dvorana

Naše dvorane

Razgibana zunanjost Cankarjevega doma sledi organizaciji v notranjosti, kjer na dvaindvajsetih prizoriščih domujeta kulturno-umetniški program in kongresno-prireditvena dejavnost. Dvorane so tehnično opremljene za prireditve vseh vrst in žanrov.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI