Pretekli dogodek
Od 10. mar. do 23. avg. 2020

Mladi smo in živi

100 let šole za arhitekturo v Ljubljani

Razstave so odprte od ponedeljka do sobote od 12. do 19. ure. Ob nedeljah so zaprte.

Vstop v Galerijo CD in druge razstavne prostore je pri službenem vhodu s Prešernove ceste (iz Parka Sveta Evrope).


Skladno s smernicami NIJZ o postopnem odpiranju muzejev, galerij in drugih prostorov, kjer poteka sorodna dejavnost, vas prosimo, da ob obisku upoštevate naslednje usmeritve>>

 

 

Spoštovani,
na podlagi Odredbe o prepovedi zbiranja na prireditvah v javnih prostorih z dne 7.3.2020 je Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani dolžna predvideno okroglo mizo, slavnostno akademijo in otvoritev razstave »Mladi smo in živi« v Cankarjevem domu v torek, 10.3., prestaviti.
Dogodek je prestavljen na 12. oktober 2020. Nekaj tednov prej vas bomo ponovno povabili na naše praznovanje.
Predvidena razstava »Mladi smo in živi«, 100 let šole za arhitekturo v Ljubljani ostaja na programu. Vabljeni, da si jo ogledate.

Hvala lepa za razumevanje
dekan UL FA
izr. prof. dr. Matej Blenkuš

Stoletnica Fakultete za arhitekturo je priložnost za premislek o preteklem delovanju in njenem današnjem poslanstvu tako v stroki kot v družbi.

Naslov razstave izhaja iz uvodnika, s katerim je Jože Plečnik pospremil izid prve publikacije študentskih del leta 1923: »Iz čistega veselja prihaja ta knjiga: Mladi smo in živi.« Iz njega veje zanosno razpoloženje ob predstavitvi rezultatov prvih treh let študija arhitekture na novi, slovenski univerzi. Skozenj pa se izraža tudi ambicija družbeno angažiranega poučevanja arhitekture z visokimi etičnimi in umetnostnimi merili. Ta ambicija se je skozi stoletje ohranjala vse do danes. Z upoštevanjem vsakokratnih sodobnih izzivov in stalno prenavljajočimi se lastnimi identitetami je študij arhitekture v Ljubljani ohranjal začetno prodornost in svežino. Zato lahko danes z enakim entuziazmom, kot je bil Plečnikov, ponovimo: »Iz čistega veselja prihaja ta razstava: Mladi smo in živi.«     

Univerza je prostor, kjer se z interdisciplinarnimi pristopi generira novo znanje. Za raziskovalno polje Fakultete za arhitekturo v Ljubljani je značilno iskanje in nihanje med naslonitvijo na tradicijo in usmeritvijo k eksperimentu, preizpraševanju in redefiniranju obstoječih dognanj ter odpiranje poti v neznano. To se kaže v razstavljenih delih študentk in študentov Fakultete za arhitekturo od leta 1920 do leta 2020. Kritični premisleki o aktualnih družbenih in okoljskih vprašanjih, sodobnih tehnologijah, dediščini in posegih v prostor, ki jih predstavljajo njihove študijske naloge, so dragoceno gradivo za vse, ki se soočajo z odločitvami o trajnih posegih v grajeno in naravno okolje, pa tudi za tiste, ki se zavzemajo za oblikovanje teoretskega mišljenja na področju arhitekture.

Razstava je zasnovana kot začetek zbirke izbranih dosežkov študijskih del na Fakulteti za arhitekturo in predstavlja izhodišče za nadaljnje raziskave študija, razmišljanja in snovanja arhitekture v Sloveniji. Osrednji del razstave so zaključna dela od prvih diplom iz leta 1924 do sodobnih magistrskih del, ki so v takšnem obsegu zdaj prvič zbrana na enem mestu. Zaključna dela predstavljajo vrh študija in so najbolj samostojno delo študentk in študentov. V njih se zrcali posebnost in enkratnost študija arhitekture v Ljubljani, ki temelji na delu v t. i. vertikalnem seminarju, to je študiju arhitekture v obliki manjših skupin študentov različnih letnikov pod vodstvom izbranega mentorja ali mentorice. Razstavljeni mozaik različnih tem, ki so predstavljene skozi pet arhitekturnih meril, kaže na izjemno širino tako študijskih nalog kot obštudijskih dejavnosti, ki oblikujejo kompleksno mislečega, družbeno angažiranega arhitekta in arhitektko.

Mladi smo in živi

Od 10. mar. do 23. avg. 2020
Več terminov

Prosti vstop

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI