20. feb. 2024 19:00

Sivo na sivem: dr. Jure Simoniti in dr. Slavoj Žižek

Cikel predavanj velikih imen filozofije

Filozof dr. Jure Simoniti se bo na tretjem srečanju cikla vrnil k vprašanju univerzalnosti in singularnosti. Zarisati bo skušal zgodovinski lok konstrukcije prostora univerzalnosti od Platona do aktualnih mislecev in ob tem pokazal, da univerzalnost ni neposredni učinek stabilnega pomena univerzalij, temveč se, nasprotno, njen logični prostor razprostre, ko navidez fiksne univerzalije priznajo kontingentni madež svoje partikularne geneze.

Dr. Slavoj Žižek bo svoj nastop posvetil Heglu, in sicer bo kritično naslovil tezo znamenitega heglovca Roberta Pippina iz zadnje knjige Culmination, v kateri se ta dolgoletni Heideggrov kritik vrne k njemu in uvede pojem tu-biti kot človeške skupnosti – pripiše ji bolj temeljno razsežnost angažirane biti-v-svetu, ki naj bi ušla Heglovemu absolutnemu idealizmu.
dr. Jela Krečič
 

Več kot trideset let je minilo, odkar je Alen Ožbolt prevzel oblikovanje revije Problemi in knjižne zbirke Analecta. 34 let in približno 280 naslovnic – impozanten opus, ki mu v založništvu zlepa ni para. Izhodišče za oblikovno osnovo je bil sloviti Heglov citat: »Ko filozofija slika svoje sivo na sivem, tedaj se je neka podoba življenja postarala, in s sivim na sivem se ne da pomladiti, temveč le spoznati.« 

Oblikovalska zasnova je tako postavljena v sozvočje s konceptualno zasnovo, na katero se opira teorija, ki se je razvila v stotini knjig zbirke Analecta in pri reviji Problemi, teorija, ki si je v toku zadnjih desetletij pridobila svetovni sloves. Zato je smiselno, da razstavo naslovnic Srebrna okna spremljajo tudi dogodki, ki bodo na različne načine reflektirali izhodišča in domet te teorije, izhajajoč iz sivega na sivem. Cikel je na nastal na pobudo Barbare Rogelj, vodje humanističnega in kulturnovzgojnega programa v CD, v sodelovanju z dr. Mladenom Dolarjem ter v okviru razstave naslovnic revije Problemi avtorja Alena Ožbolta z naslovom Srebrna okna, na ogled v Prvem preddverju Cankarjevega doma.


Avtor naslovnic: Alen Ožbolt

Sivo na sivem: dr. Jure Simoniti in dr. Slavoj Žižek

20. feb. 2024 19:00
20. feb. 2024 19:00
Vstopnic, prevzetih za Linhartovo dvorano, ni treba menjati – za obiskovalce bodo rezervirani sedeži v parterju Gallusove dvorane in zanje sedežni red ne bo veljal. Za vstopnice, kupljene (od 15. 1. naprej) za Gallusovo dvorano, sedežni red velja.
Več terminov

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI