29. feb. 2024 19:00

Sivo na sivem: dr. Frank Ruda in dr. Mladen Dolar

Cikel predavanj velikih imen filozofije

Hegla bo za iztočnice vzel tudi nemški filozof dr. Frank Ruda, ki je prav tako stari znanec slovenskega občinstva. Na zadnjem dogodku cikla se bo, natančneje, osredotočil na Heglov opis svoje Logike: »(...) kraljestvo senc, svet enostavnih bitnosti, prostih sleherne čutne konkretnosti.« Slednje bo premislil tudi ob Brechtovem komentarju Heglovih intrignatnih formulacij. Dr. Mladen Dolar pa se bo v svojem nastopu posvetil filozofskim implikacijam homonimije. Naključno enakozvočje povsem različnih besed namreč lahko služi kot zvočna različica sivega na sivem in terja premislek, kako potegniti razliko sredi nečesa, kar je videti ali slišati enako. Filozofija je od nekdaj preganjala homonimijo, ki z naključnimi trki vnaša nered in kaos v nujnost logosa in filozofskih konceptov, a Dolar bo raziskal, ali niso prav ti zdrsi logosa nosilci spekulativne razsežnosti mišljenja.
dr. Jela Krečič
 

Več kot trideset let je minilo, odkar je Alen Ožbolt prevzel oblikovanje revije Problemi in knjižne zbirke Analecta. 34 let in približno 280 naslovnic – impozanten opus, ki mu v založništvu zlepa ni para. Izhodišče za oblikovno osnovo je bil sloviti Heglov citat: »Ko filozofija slika svoje sivo na sivem, tedaj se je neka podoba življenja postarala, in s sivim na sivem se ne da pomladiti, temveč le spoznati.« 

Oblikovalska zasnova je tako postavljena v sozvočje s konceptualno zasnovo, na katero se opira teorija, ki se je razvila v stotini knjig zbirke Analecta in pri reviji Problemi, teorija, ki si je v toku zadnjih desetletij pridobila svetovni sloves. Zato je smiselno, da razstavo naslovnic Srebrna okna spremljajo tudi dogodki, ki bodo na različne načine reflektirali izhodišča in domet te teorije, izhajajoč iz sivega na sivem. Cikel je na nastal na pobudo Barbare Rogelj, vodje humanističnega in kulturnovzgojnega programa v CD, v sodelovanju z dr. Mladenom Dolarjem ter v okviru razstave naslovnic revije Problemi avtorja Alena Ožbolta z naslovom Srebrna okna, na ogled v Prvem preddverju Cankarjevega doma.


Avtor naslovnic: Alen Ožbolt

Sivo na sivem: dr. Frank Ruda in dr. Mladen Dolar

29. feb. 2024 19:00
29. feb. 2024 19:00
Vstopnic, kupljenih za Klub CD, ni treba menjati – za kupce bodo rezervirani sedeži v parterju Linhartove dvorane in zanje sedežni red ne bo veljal. Za vstopnice, kupljene (od 15. 1. naprej) za Linhartovo dvorano, sedežni red velja.
Več terminov

Dogodek bo simultano prevajan v slovenski jezik.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI