Pretekli dogodek
10. nov. 2022 19:00

Prof. dr. Alojz Ihan: Dvojni obraz epidemije

Z avtorjem knjig Karantena in Skupinska slika z epidemijo se bo pogovarjala Nina Jerman. 

Pri založbi Beletrina bosta letos skoraj sočasno izšli dve knjigi prof. dr. Alojza Ihana: roman Karantena, ki je že na voljo, in esejistična knjiga Skupinska slika z epidemijo, ki bo na knjižne police prišla decembra. Obe knjigi se začneta v skupni časovni točki – s pojavom epidemije na ladji Diamond princess, februarja 2020. Roman Karantena dogajanje prestavi na jadrnico, ki v istem času odpluje iz Barcelone in se zaradi epidemije prisilno ustavi v Rimu. Epidemija nato poveže jadralce v nenavadno sosledje dogodkov, kjer se prepletajo nesreče, tragedije, bolezni, poslovne priložnosti in koruptivni posli.

Skupinska slika z epidemijo pa je zbirka Delovih kolumn, s katerimi je Alojz Ihan redno spremljal pandemijo. Hkrati je knjiga dopolnjena z objektivnimi podatki in grafikoni, ki bralcu po dveh letih časovne razdalje dajo odličen vpogled tako v trenuten duh časa, ki ga odsevajo Ihanovi »dnevniški zapiski«, kot v dejanski razvoj dogodkov, ki jih avtor ob pisanju ni poznal.
 

Alojz Ihan (1961) je zdravnik, specialist klinične mikrobiologije, redni profesor mikrobiologije in imunologije na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, predstojnik Katedre za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja Oddelka za imunologijo na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo. Naziv doktor medicinskih znanosti je pridobil leta 1993, pred tem je dve leti deloval na Nacionalnem inštitutu za raziskave raka v Genovi, po doktoratu pa raziskovalno v ZDA. Ob strokovnem, pedagoškem in znanstveno-raziskovalnem delu se ukvarja tudi s pisanjem kolumn in s književnostjo. Bil je urednik literarnih revij Problemi, Literatura in Sodobnost ter knjižne zbirke Aleph. Izdal je šest knjig poezije, štiri romane, tri knjige esejev in dve poljudnoznanstveni knjigi. Za svoje literarno delo je med drugimi prejel Jenkovo in Rožančevo nagrado ter nagrado Prešernovega sklada.
 

Prof. dr. Alojz Ihan: Dvojni obraz epidemije

10. nov. 2022 19:00
10. nov. 2022 19:00
Več terminov

Razprodano

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI