15. jan. 10:00

Pogledi na grško jezikoslovje

Konferenca v okviru Festivala na Olimpu

Konferenca bo posvečena grškemu jeziku in jezikoslovju, še enemu od znanstvenih področij, na katerem so stari Grki pustili neizbrisljiv pečat. Govorili bomo o neprecenljivem pomenu grščine – jezika z najdaljšo pisno tradicijo med vsemi evropskimi – za moderno jezikoslovje in o različnih, med drugim nevrolingvističnih vidikih njegovega preučevanja. Konferenca se bo sklenila ob pogovoru s prof. dr. Markom Jansejem, profesorjem na univerzah v Gentu in na Harvardu, ter z ogledom filma Last Words (2014), posvečenega odkritju kapadoškega narečja. To je bilo vse do konca prve svetovne vojne govorjeno v Kapadokiji, po izmenjavi prebivalstva med Grčijo in Turčijo pa postopoma opuščeno ter je obveljalo za izumrlo. Šele pred dobrim desetletjem so po zaslugi prof. dr. Marka Janseja govorce kapadoščine ponovno odkrili ter začeli intenzivno preučevati njihov jezik in kulturo.


Na posebnem dogodku, okrogli mizi Grški jezik in slovnični spol, se bomo dotaknili zapletenega, a tudi aktualnega vprašanja o slovničnem spolu. Prav starogrški sofist Protagora (481–411 pr. Kr.) je namreč prvi uporabil izraza moški in ženski (slovnični) spol.


Konferenco prireja Cankarjev dom v sodelovanju z Oddelkom za klasično filologijo ter z Oddelkom za primerjalno in splošno jezikoslovje Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Govorniki: prof. dr. Mark Janse (Univerza v Gentu in Univerza Harvard), prof. dr. Geoffrey Horrocks (Univerza v Cambridgeu), prof. dr. Brian D. Joseph (Univerza v Ohiu), prof. dr. Spiridula Varlοkosta (Univerza v Atenah) ter drugi jezikoslovci iz Slovenije in tujine. 

Pogledi na grško jezikoslovje

15. jan. 10:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice
Prosimo, da si v Informacijskem središču CD (podhod Maxija) zagotovite brezplačne vstopnice.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija: ENKI