Pretekli dogodek
21. apr. 2023 18:00

O moči prijateljstva in absurdnosti vojne

Pogovor s francoskim pisateljem Davidom Diopom, bookerjevim nagrajencem

Francoski pisatelj senegalskih korenin David Diop je bil za knjigo Več kot brat, ki je v prevodu Janine Kos leta 2020 izšla pri Mladinski knjigi, nagrajen z mednarodnim bookerjem in dvema Goncourtovima nagradama (v Franciji je prejel Goncourtovo nagrado francoskih dijakov, v Sloveniji pa so ga nagradile študentke in študentje). V romanu, ki prinaša zgodbo o vojni blaznosti in absurdnosti, prikazani skozi oči enega od številnih kolonialnih vojakov, ki so se borili v prvi svetovni vojni, pisatelj odstira pozabljeno poglavje evropske zgodovine – udeležbo afriških vojakov pri bojih v Evropi. Navdih za roman je Diop dobil ob prebiranju intimnih pisem francoskih vojakov s fronte.
 
S pisateljem Davidom Diopom se bo pogovarjala Nina Gostiša, novinarka Dela.
 
V okviru obiska Davida Diopa bosta podeljeni Goncourtovi nagradi Slovenije po izboru slovenskih študentov: za leto 2019 jo bo prejel David Diop, za 2022 pa senegalski pisatelj Mohamed Mbougar Sarr (slednji bo slovensko občinstvo nagovoril v video povezavi). Ob tej priložnosti bosta razglašeni tudi Goncourtova nagrada Slovenije za leto 2023 in Nodiereva nagrada za najboljši prevod iz francoskega v slovenski jezik za 2022. 
 
Mladi senegalski pisatelj Mohamed Mbougar Sarr je z romanom Najskrivnejši spomin človeštva postal prvi dobitnik Goncourtove nagrade iz Podsaharske Afrike. Roman, ki je v več pogledih hvalnica literaturi, si tako tematsko kot idejno prizadeva preseči konflikt med Afriko in Zahodom, obenem pa odpira vrsto univerzalnih družbenih vprašanj, kot so vloga političnega pregona in izgnanstva v umetniškem ustvarjanju ter težavnost izbire med življenjem in pisanjem.

 

O moči prijateljstva in absurdnosti vojne

21. apr. 2023 18:00
21. apr. 2023 18:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice

V sodelovanju z Mladinsko knjigo in Francoskim inštitutom v Sloveniji 

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI