Patricija Maličev in Srećko Horvat, foto Kristina Bursać
Pretekli dogodek
21. mar. 2024 19:00

Kritični kabaret

Kritični kabaret, nov cikel pogovorov, bo s pomočjo vodilnih svetovnih intelektualcev, pisateljev, filozofov, ekonomistov in umetnikov naslavljal izzive našega časa ter v razmislek ponujal smernice in rešitve za prihodnost. Cikel je Cankarjev dom zasnoval s filozofom Srećkom Horvatom ter novinarko Sobotne priloge Dela in programsko direktorico čezmejnega filmskega festivala Poklon viziji / Omaggio a una visione, Patricijo Maličev, ki jima bo pripadel uvodni večer cikla 21. marca 2024 ob 19. uri v Klubu CD. 

»Zgodovina je prežeta s kontingenco. Prihodnost ne. Kako torej govoriti o njej? Ker se zdi prihodnost človeštva na tem planetu z vsakim dnem bolj negotova, je eksistenčno tveganje v 21. stoletju postalo predmet vse večjega področja resnega znanstvenega raziskovanja: od postatomske dobe globalnega segrevanja, sintetične biologije in umetne inteligence, do vseh sort eshatologij, ki jih prežemajo. Kako torej misliti prihodnost, si jo v kakršnikoli obliki predstavljati, kako razmišljati o koncu vseh reči na Zemlji in možnosti, da se bo postčloveška prihodnost prej ali slej zgodila?« razmišlja Patricija Maličev.

Srećko Horvat  je »eden najbolj vznemirljivih glasov svoje generacije« (Der Freitag). Njegov nastop v Cankarjevem domu se bo dotikal perečih izzivov sodobnega trenutka: podnebnega zloma in vojn kot vseprisotne in vseobsežne krize človeštva. Dodatna spodbuda za Horvatovo gostovanje je tudi lanski izid slovenskega prevoda njegove knjige Po apokalipsi (KUD Apokalipsa), ki raziskuje različne predele sveta in ponuja razmisleke za bivanje onkraj apokalipse. V njej se ukvarja s sedanjostjo kot dobo antropocena ali kapitalocena, z načini soočanja s postapokaliptično melanholijo pa tudi s pomenom fetišizacije apokalipse. Horvat bo v okviru kritičnega kabareta predstavil tudi nekaj lahkotnejših tem, denimo svoj utopični projekt na otoku Vis z imenom ISSA, Šola družbene avtonomije, ob katerem se sprašuje o pogojih »dobrega življenja« med planetarno krizo. Kako misliti prihodnost, si jo v kakršnikoli obliki predstavljati, kako razmišljati o koncu vsega na Zemlji in možnosti, da se bo postčloveška prihodnost prej ali slej zgodila, so ključna vprašanja, ki se jima bosta govorca posvetila v uvodnem večeru. 

Čeprav se zdi, da je prihodnost začrtana in da z vso gotovostjo galopiramo proti izumrtju, popolnemu uničenju in preobrazbi planeta, ne bi rekel, da prihodnost ni odprta za nepredvidene dogodke. Razumem, da se v svetu, prežetem s podnebnimi krizami in vojnami, zdi, da je lahko vse le še slabše, in res je vsak dan slabše, vendar je prihodnost – tako kot preteklost – še vedno odprta.
Srečko Horvat v predstavitvi Kritičnega kabareta, programska publikacija Cankarjevega doma, feb. 2024

Srećko Horvat je filozof in avtor odmevnih knjig, kot so Poezija prihodnosti (Penguin, 2019), Radikalnost ljubezni (Wiley, 2015) in Kaj želi Evropa? (v soavtorstvu s Slavojem Žižkom, Columbia University Press, 2013). Njegova besedila lahko najdemo v uveljavljenih revijah in časopisih The New York Times, The Guardian, Der Spiegel, Newsweek, Al Jazeera, Jacobin in Granta. Velja za enega izmed osrednjih likov nove levice v pojugoslovanskem prostoru, dejavno je sodeloval v več protestnih gibanjih po svetu, vključujoč študentske proteste na Hrvaškem v letu 2009, Occupy Wall Street 2011 ter World Social Forum v Senegalu in Tuniziji. Je eden od ustanoviteljev festivala Subversive, Gibanja za demokracijo v Evropi DiEM25 in projekta ISSA, Šole družbene avtonomije, ki deluje na otoku Vis.  
 

Kritični kabaret

21. mar. 2024 19:00
21. mar. 2024 19:00
Več terminov

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI